У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні
У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні

У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні

У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні під назвою «Військові історії. Україна поруч».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, посол України в Нідерландах Олександр Карасевич під час офіційного відкриття зазначив, що це перша масштабна виставка в Нідерландах, присвячена війні в Україні.

За його словами, вона не лише демонструє фото, відео та експонати, а й «занурює у глибоко особисті історії про біль і стійкість українського народу, життя якого жорстоко змінила російська агресія».

«Через об’єктив Едді ван Весселя ми стаємо свідками сильних історій. Кожне фото відображає життя звичайних людей, які потрапили в надзвичайні обставини, показуючи мужність і страх, любов і втрату, відчай і надію – ті самі емоції, які ми, українці, переживаємо щодня. Кожне зображення є потужним нагадуванням про те, що війна не є ні далекою, ні абстрактною. Це сувора реальність, яка формує життя мільйонів і змінює долі в реальному часі», – сказав Карасевич.

На виставці в музеї представлено знімки нідерландського фотографа Едді ван Весселя, які він зробив після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

«За кілька тижнів я маю знову їхати в Україну. Тож виставка буде оновлюватися новими фото. Для мене дуже важливо показати глядачу, який живе в Нідерландах, що відбувається в Україні. Там вже два з половиною роки йде повномасштабна, тотальна війна. І це продовжується, люди все більше і більше страждають та отримують все більше і більше травм», – сказав в ексклюзивному коментарі Укрінформу нідерландський фотограф Едді ван Вессель.

Також виставка розповідає про події Революції гідності.

«Це один із найважливіших аспектів цієї виставки, тому що з ініціативи самого музею, йому треба віддати належне, насправді вони подали комплексну історію, розглядаючи російську агресію саме від Майдану, від спроб не дати фактично відстояти свою свободу, не дати зберегти той вектор, який Україна собі наміряла в 1991 році. І тому це був свідомий вибір зробити саме такі акценти. І, як на мене, дуже важливо, що сам наратив будується від історії Майдану. Акцентується дуже чітко окупація Криму як другий, фактично по рахунку злочин. Третім злочином, який вбудовується в загальний наратив, є збиття літака рейсу МН17 і потім більш ретельний перехід до війни, яка почалася 2014 року. Далі вже свіжа рана, скажімо так, повномасштабне вторгнення», – сказала в ексклюзивному коментарі Укрінформу наукова співробітниця Музею Революції гідності Анастасія Гайдукевич.

У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні / Фото: Ірина Драбок, Укрінформ
У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні - Фото 1У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні - Фото 2У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні - Фото 3У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні - Фото 4У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні - Фото 5У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні - Фото 6У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні - Фото 7У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні - Фото 8У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні - Фото 9У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні - Фото 10У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні - Фото 11У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні - Фото 12У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні - Фото 13У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні - Фото 14У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні - Фото 15У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні - Фото 16У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні - Фото 17У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні - Фото 18У національному військовому музеї Нідерландів відкрилася виставка про війну в Україні - Фото 19

На іншому поверсі національного військового музею Нідерландів можна почути голоси українських дітей. Експозиція називається «Щоденники війни: непочуті голоси українських дітей», де представлені історії та відеозаписи дітей, які стали свідками російської війни проти України.

Офіційна частина відкриття виставки проходила у величезній залі посеред військової техніки. Довкола запрошених гостей та спікерів були танки, літаки, над головою винищувачі, щоб кожен міг відчути, що війна в Україні зовсім поруч та замислитися, які існують загрози зараз.

Виставка відкрилася для публіки сьогодні, 3 жовтня, та попередньо триватиме до кінця серпня 2025 року з можливим продовженням.

Як повідомляв Укрінформ, у Нідерландах 27 вересня відбувся прощальний політ винищувачів F-16. Військово-повітряні сили цієї країни зняли їх з озброєння та перейшли на F-35. Виведені з експлуатації літаки будуть передані іншим країнам. Загалом ідеться про 42 винищувачі, 18 з яких мають бути направлені до центру підготовки пілотів у Румунії та 24 – до України.



Источник материала
loader