Збирання концепт-ПК Lian-Li x Razer
Збирання концепт-ПК Lian-Li x Razer

Збирання концепт-ПК Lian-Li x Razer

Скільки людині може бути потрібно підсвітки в комп’ютері? Відповідь автора — ВСЯ.

Але це не вся відповідь.

Вся відповідь містить ще п’ять дисплеїв всередині системного блоку… Because I can.

Взагалі, погано бути фанатиком, бо це звужує кругозір.

Але добре мати власні смаки та переконання, бо це розширює хобі-можливості.

Головне — не плутати перше та друге.

Ця стаття буде про дуже суб'єктивний вибір компонентів ПК.

Але на цьому прикладі є сенс поговорити про естетику та логіку збірки сучасного системного блоку взагалі, тим більше, що нещодавно дотичні теми вже згадувалися у двох попередніх концептуальних збірках ПК MSI Project Zero та ASUS Advanced BTF.

Та дещо зазирнути за межі системника та подивитися на все робоче місце.

Адже те, що у 2000-х починалося, як «модінг ПК», зараз у світовому масштабі перетворилося на «setup building», коли долю уваги отримує не тільки корпус комп’ютера, а й вся кімната, в якій він стоїть.

Історія, загальний стан, тренди та напрямки «сетапобудування» заслуговують окремої статті.

Але що точно важливо — у доброго сетапа має бути свій стиль, своя ідея.

Зовсім не обов’язково мати там RGB-підсвічування, до речі.

В мережі можна знайти сотні дуже акуратних сетапів у алюмінії та дереві, наприклад, чи cozy (часто, дівочі) сетапи з теплим білим світлом, пастельними кольорами та м’якими іграшками… А от автор, як дійсний член міжнародної спільноти Royalty.

RGB, має стійку думку щодо підсвічування.

Журналіст у своїх оглядах має зберігати об'єктивність оцінки.

Та це не зупиняє для власного користування обирати саме ті речі, які ще й викликають суб'єктивно приємні емоції.

Історично склалося, що автору подобаються декілька торговельних марок, до появи яких на ринку України він доклав багато особистих зусиль колись дуже давно — це Razer та Lian-Li.

Ще були б Asetek, EVGA та OCZ Technology, але станом на 2024 рік вони вже не актуальні.

Останні років 15 основою робочих та ігрових місць для автора були ноутбуки з додатковою периферією, але з поверненням до регулярних оглядів заліза якось дивно було залишатися без саме настільного ПК.

Парадоксальним чином, до основних складників якихось видатних вимог не виставлялося, крім загальної здатності забезпечити понад 60 fps в сучасних іграх в роздільній здатності 3440x1440.

А от весь інший «сетап» підбирався з конкретною логікою, ім’я якій «Lian-Li x Razer».

Ну й RGB, звісно — адже Razer Chroma є найкращою реалізацією системи контролю світлодіодів в ПК.

Чому Lian-Li?.

Ця тайванська компанія існує вже понад 40 років, а всесвітня слава до них прийшла у 2000-х роках з початком продажів комп’ютерних корпусів серії PC-60, які було зроблено повністю з алюмінію.

Вони були легше звичайних, краще відводили тепло, мали продуману конструкцію, а також виглядали незвично та «преміально» на фоні інших брендів.

Це збіглося з появою модінгу, як хобі, та загалом підвищення уваги до дизайну системних блоків і тим створило легенду світового масштабу.

Протягом десятиліття сімейство Lian-Li PC-60/PC-70 розвивалося, дороблялося, розширялося — приносячи все більше слави та грошей виробнику.

Скажімо, ПК з колекції автора для ретро-геймингу зібрані у фул-тауері PC-777 Nautilus (у вигляді мушлі) та мідл-тауері PC-60 10th Anniversary Edition (де частину конструктивних елементів замінили з алюмінію на мідь).

Великим надбанням Lian-Li була стандартизація безлічі моделей навколо загальної платформи PC-60 та випуск фірмових аксесуарів, що розширяли можливості вже наявних корпусів компанії.

Безумовно, у Lian-Li були конкуренти — наприклад, Cooler Master, Antec, Silverstone… Їх колективним досягненням (і саме Lian-Li, як піонера галузі) став вивід продажів корпусів на абсолютно інший рівень, коли їх перестали оцінювати за принципом «коробка біла, стандарт ATX, 1 штука».

Поступово до бізнесу престижних корпусів підтягнулися і більш мейнстримні бренди на кшталт NZXT, Thermaltake та Zalman, та навіть гранди IT-індустрії рівня ASUS.

А потім алюмінієві корпуси вийшли з моди.

Їх почали робити всі охочі, переваги над сталлю на практиці виявилися не такими суттєвими, а цінник — помітно вищим.

І від цього матеріалу почали поступово відходити.

Тоді у 2017 році інженерам Lian-Li вдалося створити другу легенду: PC-O11 (або просто «O11» і так, це літера «о», а не цифра «0»).

Це мідл-тауер, який вертикально розділено на два відсіки: один «парадний» для основних компонентів та «задній двір» для блоків живлення, SATA-накопичувачів та інших неприглядних деталей ПК.

Окрім оздоблення передньої панелі, алюмінію в конструкції немає, тільки сталь.

З великою площею скла з двох сторін та чудовою сумісністю з рідинним охолодженням корпуси цього сімейства на ринку стали не меншим досягненням, ніж PC-60 і практично самотужки сформулювали класичний вигляд сучасного ПК-«акваріуму».

Lian-Li другий раз з’явилася в потрібний час у потрібному місці, адже відмова від пристроїв формату 5,25 дюйма та розквіт NVMe-накопичувачів сильно спростили вигляд типового ПК — і тепер навіть без підсвічування та суворого кабель-менеджмента цікаво дивитися на нутрощі «акваріуму».

І знов, після першого великого успіху Lian-Li робить свою магію тим, що сімейство O11 також має спільні стандарти деяких опціональних деталей, які в асортименті пропонує як сам виробник корпусу, так й сторонні компанії (наприклад, distro panels для кастомних систем рідинного охолодження).

Ну й так, це знов сімейство, що налічує вже не менше десятка різних варіантів на різні смаки.

Останніми його новинками є Lian-Li O11 Vision з трьома прозорими стінками та обмежений 6498 екземплярами Lian-Li O11D EVO RGB Automobili Lamborghini Edition з карбоновими деталями та ліцензією від цього автовиробника… Але в рамках нашої збірки цікавіше було знайти більш старий O11 Dynamic Razer Edition, а також взяти декілька інших продуктів Lian-Li, зі швидкого огляду яких й почнемо подальшу розповідь:.

Galahad II LCD SL-INF 360;.

Uni Fan TL LCD 120 Reverse;.

VG4-4-V2X Black.

Lian-Li Galahad II 360 LCD SL-INF.

Є рівно одна деталь, яка відрізняє цю модель рідинного охолодження від Lian Li Galahad II Trinity SL-INF 360 — це 2,88-дюймовий (73,1 мм) квадратний екран з роздільною здатністю 480x480 точок, що розміщено у корпусі помпи Asetek над ватерблоком.

По боках від екрана також знаходяться дві смужки LED-підсвітки.

Є дві версії Galahad II LCD, зі звичайними вентиляторами з ARGB-підсвіткою або ж із фірмовою розробкою Lian-Li під назвою SL-Infinity, де на додачу світяться ще й боковини та центр вентилятора з ефектом нескінченого дзеркала (через це й назва Infinity).

Ах так, замість одного шкіряного ремінця в комплекті Galahad II Trinity, тут знайшлися дві стяжки-липучки з емблемами Lian-Li, які вдалося використати набагато продуктивніше і притягти ними шланги до задньої панелі корпусу.

Останньою новинкою Lian-Li серед рідинного охолодження є Hydroshift 360, в якій виробник бореться з довжелезними шлангами частковим їх приховуванням.

В Україні ці системи мають з’явитися ближче до кінця 2024 року.

Контроль за вентиляторами, помпою та екраном Galahad II LCD відбувається через додаток Lian-Li L-Connect 3.

За бажанням, на екран можна вивести статичне зображення, GIF чи відео, але також є налаштування для зображення чогось більш значущого.

Найлогічнішим було б додати туди показники роботи власне охолодження, от тільки вони вже були заплановані для відображення на інших екранах, тому туди пішов взагалі годинник з календарем та якоюсь анімацією навкруги.

Lian-Li Uni Fan TL LCD 120 Reverse.

Голосом ведучого Xzibit з шоу «Тачка на прокачку»:.

— Залишилось тільки присунути монітора.

Ще одна новинка 2024 року у Lian-Li — це вентилятори серії TL LCD.

Це перші у світі вентилятори для ПК, в конструкції яких передбачено цілком функціональні дисплеї! По центру кожного вентилятора знаходиться нерухома частина з круглим рідкокристалічним екраном типу IPS розміром 1,6 дюйма або 41 мм.

Роздільна здатність 400x400 точок (точніше, «400 пікселів у діаметрі») дозволяє розмістити там досить детальні зображення чи навіть відео у форматах JPG, PNG, GIF та MP4.

Вже з цією функціональністю в мережі є безліч прикольних прикладів, навіть власні меми з’явилися… Але, що більш цікаво, так це запрограмовані режими у L-Connect 3 з виводом різних показників та дуже широкою кастомізацією.

Заявлена яскравість 500 ніт не перевірялася, але зображення на екранах чітке, яскраве, динамічне та має чудовий чорний колір.

Лопаті залишаються без підсвітки, що логічно — не відвертає увагу від дисплеїв.

Проте, для сімейства TL LCD також доробили ARGB infinity-підсвічування боковин, яке тепер на поєднаних вентиляторах виглядає єдиним цілим, що помітно порівнюючи з SL-INF на радіаторі Galahad II LCD.

Звісно, підсвітка та швидкість обертання (350–1900 об/хв) також керується через L-Connect 3 та може керуватися материнською платою.

Сімейство TL LCD містить моделі діаметром 120 та 140 мм, що відповідає потребам сучасних корпусів.

Також є білі та чорні версії, що також відповідає сучасному тренду на «білі збірки».

Нарешті, всі моделі пропонуються у звичайному варіанті та у Reverse Blade.

Зазвичай, це також відповідає запиту тих, хто збирає ПК у корпусах з прозорими панелями — так вентилятори на вдув не потрібно ставити зворотним боком, який виглядає менш привабливо.

У випадку TL LCD це стає обов’язковою вимогою, адже немає жодного сенсу ставити цю конструкцію, приховуючи екран.

Вентилятори продаються окремо або наборами по три штуки з власним контролером.

В теорії, система може підтримувати до 16 вентиляторів такого типу, але починаючи з семи штук — з’являються додаткові вимоги, які виробник задокументував окремою сторінкою.

Коротко кажучи, підключати контролер треба до USB-портів материнської плати без розгалужувачів (навіть власний Lian-Li не підходить!) та танцювати з бубном, якщо щось не вийшло… На щастя, для набору з трьох вентиляторів проблем наче не має бути.

Lian-Li O11 Dynamic Razer Edition.

Ще один продукт, огляд базової версії якого вже був на нашому сайті — Lian-Li PC-O11 Dynamic.

Від звичайного цей корпус у Razer Edition відрізняється декількома деталями:.

повноколірна упаковка замість звичайного картону;.

RGB-підсвітка контролюється через Razer Synapse 3 замість Lian-Li L-Connect;.

USB-порти на передній панелі мають зелені акценти;.

немає підсвічування навколо кнопки Power;.

гравіювання логотипа Razer на передній скляній панелі.

В усьому іншому це той же самий O11 Dynamic, який люблять та цінують користувачі (ну, й хейтять хейтери, не без цього).

Вже не нова модель, прийшлося дещо шукати його на ринку, але чого не зробиш заради реалізації задуму!.

На момент випуску це був не перший корпус, що вироблявся спільно з Razer (до цього були продукти NZXT, Lenovo та Maingear), але це був перший корпус, що напряму сумісний з Razer Chroma.

З того часу з’явилися дві власні моделі корпусів Razer — Tomahawk ATX та Tomahawk Mini-ITX, що звісно також мають підтримку Chroma, але їх використання виходило за межі ідеї цієї збірки.

Lian-Li Vertical GPU Stand.

Один з багатьох фірмових аксесуарів Lian-Li для сімейства PC-O11 — це адаптер для вертикального встановлення відеокарти.

Подібні конструкції є від інших виробників, та й ця модель заявлена, як «універсальна», адже загалом все зроблено за галузевими стандартами.

Оскільки останнім часом крім однієї відеокарти в слоти PCI-Express в типовому ПК вже взагалі нічого не підключають, а самі відеокарти часто мають привабливий дизайн саме лицевої панелі, то адаптер для вертикальної інсталяції здатен сильно змінити вигляд системного блоку.

Источник материала
loader