Як працюють інклюзивні піцерії в Києві? Досвід засновниці
Як працюють інклюзивні піцерії в Києві? Досвід засновниці

Як працюють інклюзивні піцерії в Києві? Досвід засновниці

У Києві працюють інклюзивні кафе, які стають не просто місцем для відпочинку, а й важливими майданчиками для соціальної інтеграції.

Одним із таких закладів є кафе, створене киянкою Аліна Живаго для своєї доньки Насті, яка має синдром Дауна. Історію цього шляху вона розповідає у своєму інтерв’ю який вона дала порталу ШоТам.

Молодша дочка Аліни, Настя має синдром Дауна і не дивлячись на те, що вона закінчила спеціалізовану школу та училище, але отримати роботу було складно через упередження роботодавців.

В Україні щороку народжуються понад 400 дітей із таким діагнозом, але більшість із них не можуть працевлаштуватися, оскільки суспільство не надає їм належних можливостей. У Києві є лише два училища, що приймають молодь із ментальними порушеннями, але на жаль відсоток працевлаштованих дуже малий. Загалом, понад 17 000 повнолітніх людей з цим синдромом проживають сьогодні в Україні. 90% із них непрацевлаштовані, не мають можливості забезпечувати себе і своє майбутнє.

Тому у 2021 році Аліна заснувала організацію «Сонячні люди», щоб підтримувати молодь з ментальними порушеннями та створювати можливості для їхнього розвитку.

Досліджуючи європейський досвід, Аліна звернула увагу на кафе у Франції, де працюють люди з ментальними порушеннями. Мова йде про заклад Café Joyeux. Як зазначає Аліна, в них було ґрунтовне : айдентика, процес співбесід і організація. Цю модель вона вирішила реалізувати це в Україні.

У вересні 2022 року в Києві відкрився перший заклад мережі Sunshine Café, де працює понад 10 людей з інвалідністю. Партнером у цьому стала Компанія METRO Україна, яка відома своєю увагою до етичного ведення бізнесу та соціальної відповідальності. На цей час у Києві є два заклади

  • просп. П.Григоренко, 43, ТЦ “MЕТРО”
  • просп. С.Бандери, 26-в ТЦ “MЕТРО”

Працівники зазвичай працюють за графіком 2/1 по 4 години. Троє працівників займаються простими завданнями, такими як протирання столів, поливання квітів та інші подібні роботи, маючи 2-3 зміни на тиждень по 3 години.

Окрім мережі Sunshine Café в Україні є інші заклади які надають можливість людям з ментальними порушеннями працевлаштуватися.

Так Благодійна організація «Перспектива 21.3» відкрила в Броварах Cafe 21.3, де працюють люди із синдромом Дауна, аутизмом та інтелектуальними порушеннями. У 2019 році, у рамках проєкту відкрили Голландську пекарню 21.3, яка надає навчальну практику людям із подібними порушеннями. 25% від прибутку пекарні передають на розвиток інклюзивної спільноти.

Good Bread from Good People — це інклюзивна пекарня у місті Києві, яка працевлаштовує людей з ментальними порушеннями вже понад п’ять років та допомагає їм соціалізуватися, так вони дали цю можливість вже більше ніж 70 ти людям.

До речі, такі заклади існують не тільки у Києві, так у 2020 році лучанки Лариса Новосад і Олена Мельник відкрили в Луцьку кав’ярню «Старе місто», де працюють їхні сини Андрій та Валентин, молоді люди з синдромом Дауна. Метою кав’ярні було створення інклюзивного робочого середовища для людей із ментальними порушеннями.

Хлопці працюють по 4 години щодня, а в закладі проводяться майстер-класи та соціальні заходи для підтримки спільноти.

  • #інклюзія
  • #кафе
  • #Київ

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
loader