Користь йоги для жіночого здоров’я та 6 простих асан на щодень
Користь йоги для жіночого здоров’я та 6 простих асан на щодень

Користь йоги для жіночого здоров’я та 6 простих асан на щодень

Інструкторка з йоги Наталія Денисюк підготувала експрес-комплекс із шести асан, який допоможе відновити сили, повернути тілу тонус, а голові — ясність усього за 15 хвилин.

Попри те що йога зʼявилась у стародавній Індії як практика виключно для чоловіків, сьогодні в студіях та залах по всьому світові більшість тих, хто займається нею, — жінки. І це зовсім не дивно, адже користь йоги для жіночого організму неоціненна. Але ми все ж спробуємо оцінити її та виділити основні «сфери впливу» на наше здоровʼя, а також зробимо декілька особливо корисних для дівчат вправ.

Користь йоги для жіночого здоров’я та 6 простих асан на щодень - Фото 1

У чому користь йоги для жіночого здоров’я

Гармонія гормонів

Почнемо з найважливішого: статичні пози, розтяжки, скрутки, глибоке дихання, а також комбінація навантажень на мʼязи та розслаблення тіла нормалізують гормональний фон, регулюючи синтез естрогенів. Вони покращують функцію надниркових залоз та гіпоталамуса, завдяки чому підвищується лібідо, покращується стан шкіри, волосся та організму в цілому. Регулярні тренування здатні навіть полегшити менструальні болі та симптоми клімаксу.

Ідеальне тіло

Йога має жироспалювальний ефект. Але не це головне. Вона нормалізує метаболізм та обмін речовин. В результаті чого тіло поступово змінюється, стає більш струнким і витривалим. Також асани покращують кровопостачання усіх внутрішніх органів і гарний стан опорно-рухового апарату. Заняття мають протинабряковий ефект, підтримують пружність тканин. Саме тому жінка, яка практикує йогу, у будь-якому віці виглядає молодшою ​​за свої роки.

Relax, take it easy

У нашому житті зараз забагато стресу, який провокує надлишок кортизолу та розхитує нервову систему. Що особливо небезпечно для фертильності та жіночого здоров`я. Вправи йоги, особливе дихання та концентрація уваги на «тут і зараз» знижують рівень кортизолу. Разом з тим асани сприяють синтезу гормонів радості, запобігаючи розвитку депресії. Заняття заспокоюють нервову систему, розслаблюють м`язи, усувають затискання в шийно-комірцевій зоні та хребті. Це сприяє  кращому мозковому кровообігу та глибокому сну. Тож йога — це не тільки про фізичне здоров`я, іноді це саме той експрес-метод, що здатен допомогти тримати «кришечку» на місті.

Усвідомлене життя

Це не найочевидніша користь від йоги. До неї, як правило, приходять після довгого часу регулярних занять. Та гармонізуючи наш фізичний та психологічний стан, практика поступово приводить до більш усвідомленого життя. Це стається само собою, ми починаємо чути своє тіло і його потреби. Відмовлятись від їжі та напоїв, які не є корисними для нас, переходимо на здорове харчування. Те саме стосується та інших сфер, з нашого життя йдуть не тільки токсичні продукти, а й токсичні люди. Ті, що забирають нашу енергію, не даючи нічого натомість. Насправді механізм простий: в нас стає більше енергії для усвідомлення того, що відбувається з нами. Ми перестаємо проживати життя автоматично, починаємо більше чути та цінувати себе.

Користь йоги для жіночого здоров’я та 6 простих асан на щодень - Фото 2

6 простих асан для жіночого здоров’я

Ось декілька корисних та простих вправ для жіночого здоровʼя, які можна виконувати самостійно вдома кожного дня (в ідеалі у доповнення регулярних тренувань у залі). Таке тренування займає близько 10 хвилин, воно здатне мʼяко пробуджувати зранку та позитивно впливає на гормональну систему.

Марджаріасана (поза кішки)

Станьте на коліна, руки поставте на підлогу таким чином, аби долоні були рівно під плечима, та щільно притиснутими до килимка. Починайте дихати глибше: на вдиху мʼяко вигинайте спину, одночасно піднімаючи куприк вгору та розкриваючи грудну клітину, на видиху округляйте та витягуйте спину, тягнучись підборіддям до пупка. Поступово разом із рухами ми починаємо дихати глибоко, приємно, розслаблюємося і разом з тим «пробираємося» все глибше в тіло. Вправа покращує гнучкість хребта, стан органів малого таза, покращує кровообіг у судинах, допомагає при порушеннях циклу.

Адхо Мукха Шванасана (собака мордою вниз)

Відриваємо коліна від підлоги, натомість сильно упираємося в неї стопами. Випрямляємо руки та ноги й опиняємось у позі собаки мордою вниз. Продовжуємо дихати глибоко, і з кожним диханням сильніше притискаємо стопи та долоні до підлоги, а також намагаємось витягувати руки та ноги. Спину тримаємо максимально рівно. Перебувати в цій асані можна дуже довго, адже вона не має обмежень і при цьому залучає практично всі м`язи тіла, розтягує хребет, покращує циркуляцію крові та сприяє підвищенню щільності кісткової тканини.

Супта Баддха Конасана (поза метелика)

Після силової «собаки» розслабляємося в позі метелика. Лягаємо на спину, згинаємо ноги в колінах і максимально розводимо їх у сторони, підтягуючи стопи якомога ближче до сідниць. Дихайте глибоко та розслаблюйтеся, даючи змогу колінам опускатися під вагою ніг та розкриватися тазу. Баддха Конасана позитивно впливає на органи малого таза, покращуючи кровообіг у цій зоні. Знімає напругу м`язів, допомагає розслабитися та налагоджує роботу яєчників.

Сету Бандха Сарвангасана (напівміст)

Продовжуйте лежати на спині, упріться стопами в підлогу, руками тримайтеся за кісточки, а таз підніміть угору. Відштовхуйтесь стопами та плечима від килимка, намагаючись підіймати таз вище, розкриваючи грудну клітину та легенько напружуючи промежину. Це дуже корисна асана, здатна підвищити наше лібідо, покращити роботу репродуктивної системи та укріпити мʼязи спини та стегон.

Халасана (поза плуга)

Після цього компенсуємо прогин витяжінням задньої поверхні тіла. Лежачі на спині, закидуємо ноги за голову і поступово округлюємо спину (тут зовсім необовʼязково ставити стопи на підлогу за головою, важливіше не перевантажувати шию, тому контролюємо процес). Дихаємо глибоко та відчуваємо витяжіння хребта. Поза розвиває гнучкість і рухливість хребта, покращує функціонування печінки, нирок, підшлункової залози, стимулює діяльність головного мозку.

Шавасана (поза трупа)

Завершуємо наше невеличке тренування шавасаною. Для цього ляжте на спину, злегка розставивши ноги та руки (долонями вгору). Заплющте очі та зосередьтеся на диханні. З вдихом відчуйте, що розширюєтесь, наповнюєтесь відчуттям легкості та повітряності, з видихом  — усім тілом, кожною клітинкою видихайте напругу та розслаблюйтесь глибше.


Источник материала
loader