Вироби з кременю і каменю та рештки тварин: біля Львова знайшли унікальні артефакти побуту часів енеоліту
Вироби з кременю і каменю та рештки тварин: біля Львова знайшли унікальні артефакти побуту часів енеоліту

Вироби з кременю і каменю та рештки тварин: біля Львова знайшли унікальні артефакти побуту часів енеоліту

Про це повідомляє ЛОВА, передає "Еспресо.Захід".

На горі Лисівка, що неподалік Винник археологи провели дослідження одношарової пам’ятки – поселення культури лійчастого посуду доби енеоліту другої половини IV тис. до н.е. Енеолітичне поселення у Винниках є одним з основних для вивчення культури лійчастого посуду на теренах України та Польщі.

Зокрема на місці вивчали центральну частину давнього селища площею 140 м2. Тут виявили так звану "глинянку" — місце з якого вибирали глину для виробничих потреб: виготовлення посуду, обмазування стін будинків.

"Це великий котлован з нерівними в плані контурами та дном, глибиною 40–50 см. Його розкрили не повністю, зафіксували лише північну частину, яка в межах розкопу мала розміри 5×12 м. Подібні кар’єри на поселеннях культури лійчастого посуду практично не трапляються. Вважають, що такі виробничі осередки закладалися поза межами селищ. Проте наші дослідження показали, що в окремих обставинах може бути по-іншому. Мешканці Лисівки, які потребували великої кількості сировини, видобували глину не з краю поселення, а по його центру, де зазвичай була б вільна громадська площа, змінивши традиційну планувальну структуру селища", - зазначив керівник експедиції, старшого наукового співробітника відділу археології Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України Андрія Гавінського. 

У котловані глинища знайшли артефакти: давні поселенці зробили з нього сміттєзвалище, після того, як вичерпали основний ресурс. Тут виявили кілька тисяч фрагментів битого посуду, вироби з кременю і каменю, рештки кісток тварин. Серед найцінніших знахідок – мініатюрна фігурка бичка і тарахкальце яйцеподібної форми.

Андрій Гавінський зазначив, що мініатюрна фігурка бичка у вигляді чаші є першою такою зооморфною пластикою в середовищі культури лійчастого посуду.

"Її походження можна пов’язувати із впливами сусідньої трипільської культури. Інша унікальна знахідка — тарахкальце яйцеподібної форми з двома кульками всередині. Такі вироби трактують як дитячі забавки, предмети для обрядових дій, для відлякування злих духів. Але також це й музичний інструмент зі своїм звуком та тональністю. В енеолітичних культурах Європи таких виробів є вкрай мало, а на теренах України, в культурі лійчастого посуду, вони виявлені вперше".

Дослідження відбулись у межах спільної експедиції Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, Львівського національного університету ім. Івана Франка, Жешівського університету (Польща) та Історико-краєзнавчого музею м. Винники.

  • На Волині суд задоволив два позови прокуратури щодо захисту городища давньоруського часу неподалік села Оконськ та поселення доби неоліту поблизу села Старий Чарторийськ


Источник материала
loader