Старт 21 Мандрівного Docudays UA: кінопокази, дискусійні майданчики та кінопрограма на DOCUSPACE
Старт 21 Мандрівного Docudays UA: кінопокази, дискусійні майданчики та кінопрограма на DOCUSPACE

Старт 21 Мандрівного Docudays UA: кінопокази, дискусійні майданчики та кінопрограма на DOCUSPACE

 8 жовтня, стартує 21 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Його відкриває показ повнометражного фільму «Київські файли» Вальтера Стокмана у Борисполі на Київщині. До кінця листопада Docudays UA побуває у містах, містечках і селищах 15-ти областей України у комбінованому офлайн- та онлайн-форматі. А для тих, хто не зможе прийти на покази, та для жителів тих міст, куди фестиваль не зможе завітати, фільми з програми 21 Мандрівного будуть доступні для перегляду в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE впродовж останнього тижня листопада. 

Для Мандрівного ми відібрали п’ять кінокартин з-поміж основної програми 21 Docudays UA. Це стрічки як українських та зарубіжних режисерів і режисерок: «Київські файли» Вальтера Стокмана«Чоботи в грунті, руки в землі» Кароліни Ускакович,  «Дівчинка далеко від дому» Аліси Коваленко та Сімона Леренґа Вільмонта«Кіоск» Даніеля Стопи та «Порося Нельсон» Аннеке де Лінд ван Венґарден. До кінопоказів та дискусій доєднаються режисери й режисерки, представники/-иці творчих команд, герої та героїні історій — наживо або онлайн через відеозв’язок. 

Всі фільми цьогорічного фестивалю мають описові субтитри для відображення звукової частини відео, а в трьох стрічках передбачена аудіодескрипція (звукоопис) — спеціальна закадрова аудіодоріжка для відображення візуальної частини фільму («Порося Нельсон», «Київські файли», «Дівчинка далеко від дому»). 

У партнерстві з правозахисною програмою RIGHTS NOW! кожен регіон організує й проведе правозахисні події, як-от лекції, тренінги, майстеркласи за участі експертів/-ок, правозахисників/-иць, громадських активістів/-ок, науковців/-иць. Зокрема, заходи, присвячені новій інформаційній кампанії «Сексуальне насильство в інтернеті: як захистити дітей», яку ГО «Докудейз», Мережа DOCU/CLUB та ВГО «Магнолія» спільно започаткували цього року. 

Супроводжуватиме кампанію чеська документальна кінострічка «У сітях», яку створили режисери Віт Клусак і Барбора Халупова. В ній три дорослі актриси вдають із себе дванадцятирічних дівчат і реєструються в найпопулярніших соціальних мережах 18+ для експерименту, що відкриває суспільству цю складну, болісну та досить стигматизовану тему сексуального насильства над дітьми. 

У «Живій бібліотеці» замість індивідуальних «читань» (знайомств і розмов з «живими книгами») ми організуємо відкриті — публічні модеровані розмови, де «книгами» стануть відомі експерт(к)и, митці й мисткині, ветеран(к)и, об’єднані досвідом боротьби за збереження та відновлення нашої національної ідентичності. На зв’язок також вийдуть українські захисники/-иці, медики/-ині та волонтер(к)и, які нині перебувають у зоні бойових дій, створивши таким чином «місток із фронту». 

Детальніше про події 21 Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA можна дізнатися у регіональних координаторів та координаторок, на сторінці Мандрівного у фейсбуці та на офіційному сайті фестивалю. Там можна знайти більше інформації про стрічки фестивалю 2024 року та їхніх авторів/-ок у розділі «Програма».

Источник материала