Київська багатоповерхівка стала «житловою електростанцією» і продає енергію
Київська багатоповерхівка стала «житловою електростанцією» і продає енергію

Київська багатоповерхівка стала «житловою електростанцією» і продає енергію

Першого жовтня 16-поверховий житловий будинок у Києві отримав статус активного споживача електроенергії, повідомляє пресслужба КМДА та сторінка голови ОСББ «Порядок Шептицького, 12» Станіслава Донцова.

У будинку на Лівобережному масиві встановили сонячні панелі, потужністю 30 кВт на даху, два трифазні інвертори та літій-залізо-полімерну батарею. Це коштувало три мільйони гривень.

Таким чином, у разі знеструмлення тут продовжують працювати насоси для води, ліфт, освітлення в коридорах, інтернет. Надлишок постачають у загальну енергомережу країни.

За декілька діб вересня в тестовому режимі згенерували в мережу трохи більш як 60 кВт*год. Коли отримали статус активного споживача, почали генерувати електроенергію в мережу за гроші.

Її купує Yasno за цінами «Ринку доби наперед». На цьому тарифі вартість змінюється щогодини: наприклад, у вересні вартість кіловату сягала дев’яти гривень у пікові вечірні години. Загалом ОСББ очікує отримувати приблизно 500 гривень за добу в літній час.


Будинок планує генерувати в загальну мережу 70-80 кВт*год влітку та 40-45 кВт*год восени та навесні. На практиці «активний споживач» пройде повноцінне випробування вже наступного року, коли погода дозволить отримувати профіцит сонячної електроенергії.

Будинок взяв участь у двох київських програмах: «70/30» та в програмі відшкодування вартості незалежних джерел енергії. Докладніше про програми тут.

  • #електроенергія
  • #Сонячна енергія

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала