Коуч, ментор чи психолог: як вибрати правильного спеціаліста для своєї ситуації
Коуч, ментор чи психолог: як вибрати правильного спеціаліста для своєї ситуації

Коуч, ментор чи психолог: як вибрати правильного спеціаліста для своєї ситуації

В Україні дедалі більше людей усвідомлює важливість турботи про своє фізичне й ментальне здоров`я. Для цього часто потрібна підтримка професіоналів — спортивного тренера, психолога, коуча або ментора. Якщо роль спортивного тренера зрозуміла — наприклад, покращення фізичної форми — то вибір між психологом, коучем чи ментором може бути складнішим. У чому їхня різниця та як обрати того, хто допоможе саме вам?

Коуч, ментор чи психолог: як вибрати правильного спеціаліста для своєї ситуації - Фото 1

Психолог чи коуч?

І психолог, і коуч використовують запитання, аби допомогти вам краще зрозуміти себе та свої бажання. Але є одна відмінність: психологи зосереджуються здебільшого на вашому минулому. Вони допомагають усвідомити, як минулі події вплинули на рішення, емоції та поведінку. Результат роботи з психологом — глибше розуміння свого внутрішнього світу та того, як працюють ваші реакції на події.

Коучі ж орієнтуються на теперішнє та майбутнє. Коучинг — це робота з мисленням і поведінковими патернами, що заважають досягти бажаного і наважитися на зміни. Коуч супроводжує вас на шляху до самовдосконалення та допомагає перетворювати плани на реальні дії. Після сесії з коучем ви відчуєте полегшення й отримаєте чіткий план, який допоможе рухатися вперед без сумнівів.

Розгляньмо можливі запити для кожного з фахівців на конкретних прикладах. 

Коли звертатися до психолога?

Інколи важко самостійно помітити, наскільки сильно ми буваємо заручниками власного минулого або певних звичних патернів поведінки, які мають значний вплив на життя. Звертайтеся до психолога, якщо:

1. Хочете зрозуміти, чому ви дієте певним чином, і як минулі події (наприклад, дитинство, модель стосунків у родині тощо) вплинули на вашу поведінку.

2. Ви повторюєте негативні шаблони, але не можете зрозуміти, звідки вони з’явилися (невпевненість, токсичні стосунки, порушення особистих кордонів), тож відповідно, не можете зрозуміти, як їх позбутись.

3. Відчуваєте тривожність, стрес, панічні атаки або емоційне вигорання.

4. Прагнете краще розуміти свої емоції та причинно-наслідкові зв’язки між думками та діями.

Робота з психологом — це глибокий та інтимний процес. Важливо знайти фахівця, з яким вам захочеться працювати. Якщо вам важко довіритися спеціалісту, не соромтеся пошукати іншого психолога, з яким вам буде комфортно співпрацювати з перших хвилин і кому ви зможете розкритися. Обов’язково перевіряйте кваліфікацію психолога — у нього мають бути відповідна вища освіта за фахом «Психологія».

Коуч, ментор чи психолог: як вибрати правильного спеціаліста для своєї ситуації - Фото 2

Коли йти до коуча?

Втім, не менш важко самостійно усвідомити, що ми вже внутрішньо готові до змін та втілень найсміливіших планів. До коуча варто звертатися, якщо:

1. Ви хочете зрозуміти, ЯК тепер думати та поводитися по-іншому, щоб досягти бажаних результатів.

2. Запити з попереднього розділу вже вирішені або їх не було, і ви прагнете скласти план на майбутнє, або/та ви розумієте, що готові з аналізу минулого переходити в побудову планів на майбутнє.

3. Ви регулярно стикаєтеся зі страхами, упередженнями та прокрастинацією, тому шукаєте додаткову підтримку та партнера, з яким зможете перевіряти, де саме перебуваєте на шляху до власних цілей (це схоже на роботу із тренером у спортзалі, який допоможе не закинути заняття спортом після одного-двох занять).

4. Ви хочете зрозуміти свої істинні цілі та бажання, а також розкласти їх на конкретні плани дій. 

Коучинг базується на вірі, що всі відповіді вже є всередині вас, і ви — експерт свого життя. Основне завдання коуча — створити простір для рефлексії та допомогти знайти відповіді на питання, які вас турбують, всередині вас, а також допомогти побудувати чіткий план дій, відштовхуючись від ваших прагнень. На відміну від терапії, коуч не заглиблюється в минуле і не шукає відповідь на питання «Чому так склалося?», а тримає фокус на питаннях «Як це змінити?» і конкретних діях на майбутнє. При виборі коуча звертайте увагу на наявність міжнародної сертифікації, зокрема за стандартами ICF, що гарантує етичність і професіоналізм фахівця.

Коуч чи ментор?

І коуч, і ментор можуть допомогти вам у професійному розвитку. Але їхні функції відрізняються.

Коли звертатися до ментора?

Ментор — це людина з досвідом і досягненнями у сфері, яка вам цікава. Він допоможе вам розвиватися професійно, надаючи практичні поради та рекомендації з власного досвіду. На відміну від коуча чи психолога, ментор рідше ставить запитання і може ділитися порадами. Його завдання — давати відповіді, ділитися знаннями та практичними навичками. Наприклад, ментор допоможе скласти план професійного розвитку, підкаже, як поетапно відкрити власну справу, розвинути слабкі сторони чи знайти нову роботу. 

Коли звертатися до коуча?

Коуч є спеціалістом в роботі з мисленням і поведінкою, проте він не обов`язково має досвід та досягнення у сфері, яка вам цікава. Коуч допоможе вам подолати страхи, пов`язані з великими змінами: перехід із найму на самозайнятість, відкриття власного бізнесу чи отримання управлінської посади. Ви разом розберетесь, що вам заважає зробити перший крок. Адже навіть знаючи, як все працює в теорії, ви можете не розуміти, як перетворити вивчену теорію на практику у конкретно вашому випадку. Тоді коуч допоможе зрозуміти, яким чином вам буде найкомфортніше побороти страхи та наважитися зробити перший (і не тільки) крок.

Нам пощастило жити в час, коли є безліч можливостей отримати професійну допомогу для різних життєвих запитів. Головне — зрозуміти, у якому напрямку ви хочете рухатися, і вибрати відповідного спеціаліста. Пам`ятайте, що звертатися по допомогу — не соромно. Вдала консультація може заощадити вам багато часу, який ви витратили б на самостійне вирішення проблем.

Источник материала
loader