Пустелю Сахару затопило через аномальні зливи
Пустелю Сахару затопило через аномальні зливи

Пустелю Сахару затопило через аномальні зливи

Через сильні зливи у пустелі Сахарі утворилися ставки та цілі озера дощової води. Така незвична погода у найпосушливішому місці планети спостерігається з серпня, повідомляє AP.

Лише за два дні вересня випала більш як річна норма опадів, що зазвичай становить 250 міліметрів. «Такої кількості дощу за короткий проміжок часу ми не бачили 30, а то й 50 років», — зазначає Хуссін Юабеб із Головного управління метеорології Марокко.

Повітря стає вологим і призводить до інтенсивного випаровування води, що, своєю чергою, може призвести до пилових бур.

Перед цим марокканські фермери шість років поспіль страждали від сильної посухи. Щедрі дощі наповнять підземні водоносні пласти, які є джерелом водопостачання для пустельних громад. Протягом вересня водосховища наповнювалися рекордними темпами.

Водночас через сильні потоки води у Марокко та Алжирі загинули понад 20 людей, а також було пошкоджено врожаї.


Метеорологічний портал Severe Weather Europe ще раніше прогнозував, що протягом серпня та вересня Сахара отримає 500% від нормальної кількості опадів. Такі явища свідчать про значні зміни клімату.

Сахара не завжди була спекотною пустелею. 6-11 тисячоліть тому це був зелений регіон з озерами, річками та буйною рослинністю. На зображенні нижче показано припущення, як пустеля могла виглядати у давнину:

  • #зміни клімату

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
loader