Оголошено шорт-ліст найкращих архітектурних проєктів за версією видання Dezeen
Оголошено шорт-ліст найкращих архітектурних проєктів за версією видання Dezeen

Оголошено шорт-ліст найкращих архітектурних проєктів за версією видання Dezeen

Оголошено шорт-ліст найкращих архітектурних проєктів за версією видання Dezeen - Фото 1

Архітектурний портал Dezeen оголосив фіналістів премії «Дизайнери року» та кращих архітектурних проєктів 2024.

До шорт-ліста найкращих архітектурних проєктів увійшло 82 проєкти з 32 країн, які змагатимуться в 15 категоріях. Найбільше робіт представлено від Великої Британії, США, Китаю та Австралії. Розглянемо фаворитів конкурсу:

  • Студія Bilgin Architects створила блискучий фасад з дзеркальних сталевих панелей для хабу сонячної ферми в Карапінарі (Туреччина).

Центральний контрольний будинок спроєктований для моніторингу 3,2 мільйонів сонячних панелей на території. Фасад будівлі складається з 7 200 нержавіючих сталевих панелей, деякі з яких дзеркальні, що дозволяє будівлі гармонійно вписуватися в навколишній ландшафт.

Завдяки напівпрозорому дизайну, вдень панелі створюють гру світла і тіні всередині, а вночі відкривають інтер’єри станції для зовнішнього споглядання.

Будівля має зелену покрівлю для ізоляції, а також центральний двір, який забезпечує природну вентиляцію та комфорт у суворому кліматі.

  • Китайська студія Trace Architecture Office (TAO) відреставрувала та оновила історичну будівлю в провінції Юньнань для розміщення книгарні Weishan Chongzheng Academy.

Академія, яка має понад 500-річну історію, була трансформована в книгарню мережі Librairie Avant-Garde. TAO зберегли оригінальні дерев’яні та кам’яні елементи будівлі, додаючи сучасні елементи, зокрема, – металеві конструкції для книжкових полиць.

Дві «книжкові галереї» з металевими сітками та місцями для читання були інтегровані у дворі, щоб створити сучасний контраст із історичною будівлею.

  • Архітектурна студія Heatherwick Studio завершила проєкт Azabudai Hills у Токіо.

Проєкт, розроблений разом із Pelli Clarke & Partners, включає житлові будівлі, торговельні та ресторанні площі, школу, два храми, офіси та 24 000 квадратних метрів зелених зон.

На території розташована 700-метрова критий пішохідний перехід між двома станціями метро. Проєкт також включає простір для проведення заходів під назвою The Cloud та школу для The British School of Tokyo з відкритими навчальними майданчиками.

Цей комплекс замінив понад 200 старих будівель, більшість з яких перебували в поганому стані.

  • Архітектурна студія EFFEKT завершила будівництво першої в Норвегії прогулянкової доріжки серед верхівок дерев у Hamaren Activity Park у Фюрестдалі.
Оголошено шорт-ліст найкращих архітектурних проєктів за версією видання Dezeen - Фото 2

Доріжка, заввишки 15 метрів, призначена для відвідувачів різного віку та фізичної форми, включаючи людей на візках та велосипедистів. Довжина доріжки один кілометр, вона проходить через сосновий ліс, повз озеро до вершини гори Клоккархамарен. В кінці маршруту розташований круговий оглядовий майданчик з панорамним видом на околиці.

Оголошено шорт-ліст найкращих архітектурних проєктів за версією видання Dezeen - Фото 3

Конструкція зроблена з місцевої сосни, щоб гармонійно вписуватися в природне середовище.

  • Архітектурна студія SOM розробила термінал для міжнародного аеропорту Кемпеговда в Бангалорі (Індія). Проєкт, створений у співпраці з Abu Jani і Sandeep Khosla (AJSK) та Grant Associates, пропонує спокійну альтернативу типовому метушливому міжнародному аеропорту.

Термінал, площею 255 000 квадратних метрів, оповитий рослинами як всередині, так і зовні. Основу будівлі складає конструкція з бамбука, прикрашена висячими садами, освітленими крізь отвори в даху. Основна ідея проєкту — створити «термінал в саду», натхненний культурною спадщиною Бангалору як «міста-саду».

Термінал збільшує пропускну здатність аеропорту на 25 мільйонів пасажирів на рік і працює виключно на відновлюваних джерелах енергії.

  • #Архітектура
  • #Конкурс

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
loader