Суд зобов’язав Музей Києва віддати барельєф Архангела Михаїла. Його встигли позолотити
Суд зобов’язав Музей Києва віддати барельєф Архангела Михаїла. Його встигли позолотити

Суд зобов’язав Музей Києва віддати барельєф Архангела Михаїла. Його встигли позолотити

Господарський суд зобов’язав Музей історії Києва повернути барельєф «Архангел Михаїл» Національному музею історії України, повідомляє Міністерство культури.

Барельєф кінця ХVІІ століття висотою 2,60 метра до 1811 року розташовувався на будівлі київської ратуші. Він став одним із перших експонатів у колекції Історичного музею.

У 1982 році під час створення Музею Києва барельєф тимчасово передали новій інституції. Договір тимчасового зберігання сплив 15 березня цього року. Музей Києва не повернув експонат, й Історичному музею довелося звертатися до суду.

Київрада, однак, наполягала, що Архангел Михаїл має залишатися в експозиції Музею Києва.

Зараз вигляд барельєфу відрізняється від початкового: його покрили позолотою. Представники Музею Києва пояснювали зміни реставрацією. 

О. І. Марченко, який керував реставрацією у лаврських майстернях, заявив, що його групі дістались «чорнові» роботи, а от сусальним золотом покривали вже в іншому місці, повідомляло видання Конфлікти і закони.

У 2017 році фахівці Науково-дослідного реставраційного центру навіть проводили експертизу, аби довести, що барельєф, що зберігається в Музеї Києва, є справжнім. У висновку експертизи зазначається, що реставрація була проведена некоректно: поверхня барельєфу повністю вкрита шарами поновлення.


Цьогоріч Історичний музей відзначитиме 125-річчя заснування та планує виставку про образ Архистратига Михаїла, одним із ключових експонатів якї стане барельєф.

  • #Музей історії Києва
  • #Музей історії України
  • #Реставрація

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
loader