«Жорсткий гламур»: яким був стиль Івани Трамп та чому він актуальний сьогодні
«Жорсткий гламур»: яким був стиль Івани Трамп та чому він актуальний сьогодні

«Жорсткий гламур»: яким був стиль Івани Трамп та чому він актуальний сьогодні

Уже 17 жовтня в кінотеатрах України виходить стрічка «Учень. Історія Трампа» — гостросатиричний байопік про найбільш контроверсійного американського політика сучасності, а заразом і кандидата на президентських виборах, що відбудуться менше, ніж за місяць.

Світова прем’єра фільму шведського режисера іранського походження Алі Аббасі («Вбивця «Священний павук») за сценарієм американського журналіста-розслідувача Гебріеля Шермана відбулася на Каннському кінофестивалі у травні — і відтоді юридична команда кандидата в президенти всіляко намагається зашкодити її прокату.

Фільм показує перші кроки Дональда Трампа (Себастіан Стен) у великому бізнесі та політиці, що їх у 1970-1980-х він зробив за допомогою одіозного адвоката Роя Кона (Джеремі Стронг), якого найняв, аби «обійти» судову систему США. Натомість Кон побачив у молодому нью-йоркському забудовнику саме той рівень амбіцій і нахабства, що може стати фундаментом для суперуспішної фінансово-політичної кар’єри. Кон навчив Трампа трьох головних правил успіху: «Атакуй, атакуй, атакуй», «Ніколи нічого не визнавай», «Завжди проголошуй перемогу». І молодий Дональд засвоїв їх на все життя.

Однією з важливих сюжетних ліній стрічки є стосунки Дональда з Іваною Трамп (Марія Бакалова), що починалися як казка про нью-йоркського принца і чехословацьку Попелюшку, а згодом перетворилися на справжній кошмар, який закінчився 1992 року скандальним розлученням. Щоправда, «Учень. Історія Трампа» до фінального моменту не доходить, концентруючись на історії їхнього знайомства та перших роках шлюбу, коли подружжя стало втіленням показної розкоші Нью-Йорку 1980-х.

Нью-Йоркський принц і чехословацька Попелюшка

Івана Трамп (в дівоцтві — Зелнічкова) народилася у 1949 році у містечку Злін в соціалістичній Чехословаччині в сім’ї електрика і телефоністки. У чотири роки дівчинка почала займатися лижним спортом і пізніше приєдналася до молодіжної національної збірної. Як спортсменка Івана багато подорожувала: вона побачила життя по той бік «залізної завіси» і вирішила емігрувати.

«Квитком» на Захід для неї став перший чоловік, про якого у фільмі не згадується, — австрійський лижний інструктор Альфред Вінклмайр. Він був хорошим другом Івани, а їхні стосунки вона називала «шлюбом часів Холодної війни». Завдяки Вінклмайру Івана отримала австрійський паспорт та можливість переїхати до Канади, не втікаючи офіційно з рідної країни. Вона стверджувала, що їхній шлюб ніколи не був консумований, і 1973 року вони розлучилися.

Оселившись у Монреалі, Івана почала працювати лижною інструкторкою, брала курси англійської та згодом стала моделлю, яка промотувала зимові Олімпійські ігри 1976 року. Під час роботи з іншими моделями в Нью-Йорку вона зустріла 29-річного Дональда Трампа, за якого й вийшла заміж наступного року.

«Жорсткий гламур»: яким був стиль Івани Трамп та чому він актуальний сьогодні - Фото 1

Дональд та Івана Трамп швидко зайняли своє місце в сяйливому світському житті Нью-Йорку. І саме стиль Івани став торговою маркою блиску Трампа. Вона була віцепрезиденткою з внутрішнього дизайну в Trump Organization, і її увагу до кожної деталі інтер’єру, від сантехніки до фарбування, порівнювали з прискіпливістю генерала до найменших нюансів на полі бою. Непроголошеним дизайн-девізом Івани було: «Якщо щось можна покрити золотом або обтягнути дамаском — так і зробимо».

Це правило поширювалося й на неї саму: з об’ємною залакованою білявою зачіскою, в сукнях, що підкреслювали всі вигини фігури, у золоті й натуральному хутрі вона була втіленням «жорсткого гламуру» Трампа. А після їхнього розлучення жінка перетворила цей стиль на власний бренд.

Івана створила лінії одягу, прикрас та косметичних продуктів, які продавалися через телевізійні канали, що спеціалізувалися на форматах «магазин на дивані». А у 1995 році вона очолила компанію House of Ivana, що займалася модою і парфумерією та мала шоурум на Парк-авеню в Нью-Йорку.

Невідомо, коли саме Івана і Дональд помирилися, але у 2008 році він влаштував її четверте весілля з італійським актором Россано Рубіконді на своїй віллі Мар-а-Лаго у Флориді, на яке було запрошено 400 гостей. Їхня дочка Іванка була подружкою нареченої (загалом Івана чотири рази виходила заміж, але всіх трьох дітей — Дональда-молодшого, Іванку та Еріка — народила саме від Трампа). Проте, коли її колишній чоловік перейшов від нерухомості до політики, Івана почала публічно триматися осторонь.

Івана Трамп померла влітку 2022 року через нещасний випадок: впала зі сходів у власному домі.

Образ Івани завжди був таким само контроверсійним, як і образ її «головного» чоловіка. Про неї казали, що вона провела роки у вишуканих залах Нью-Йорку, але так і не навчилася справжнього стилю багатих — мистецтву стриманості.

Утім зараз, коли всі вже дещо втомилися від стриманості стилю Old Money, певні елементи гардероба Івани раптово стали дуже актуальними.

Туфлі із гострим мисом

Івана Трамп полюбляла взуття яскравих кольорів з оздобленням та принтами й майже ніколи не виходила з дому без високих підборів. Іноді вона обирала пари з відкритим мисом, але найчастіше віддавала перевагу закритим туфлям із загостреним носком. І саме такі моделі (щоправда, переважно стриманих кольорів, зокрема чорного), царювали у колекціях весна-літо — 2024 чи не у всіх провідних брендів: Prada, Valentino, Alexander McQueen, Louis Vuitton, Saint Laurent, Balenciaga, Acne Studios, Avavav, Luar і Hodakova.

Сяйливі сукні

Сяйливий декор, паєтки або ж просто тканини із блиском — усе це невіднятна частина «жорсткого гламуру» Івани. І водночас — актуальний тренд, що почався ще у 2023-му й досі не втрачає популярності. Однак далеко не всі готові сяяти, як новорічна ялинка. Тож можна додати просто один сяйнистий елемент, наприклад, блискучі балетки, що були хітом сезону весна-літо — 2024.

Масивні прикраси

Причому йдеться не про дорогоцінності, а про звичайну біжутерію. Коли Івана лише вийшла заміж за Дональда, то їй були потрібні лише справжнє золото та діаманти. Але згодом пріоритети змінилися. «Для мене тепер справжні коштовності не так важливі. Я ношу біжутерію з моєї колекції», — казала вона після розлучення. 

Корсетний пояс

У 1980-х це був справжній must have, який дозволяв надати фігурі жіночних обрисів, попри загальну тодішню тенденцію до дуже об’ємного вбрання. Зараз таким поясом можна затягнути бавовняну майку або, як у фільмі, класичну сукню.

Хутро

У 1980-х Івана обожнювала ефектні шуби, звісно, зі справжнього хутра. І ось у колекціях осінь-зима 2024/25 хутро повертається. Щоправда, вже не натуральне, а штучне, що можна знайти в колекціях Simone Rocha, Miu Miu, Puppets and Puppets і Natasha Zinko.

Об’єм, драпірування і яскраві кольори

Без всього цього стиль Івани просто неможливо уявити.  Так само як і колекцію Valentino Haute Couture Spring 2024. Взагалі, цю лінійку, створену П’єрпаоло Піччолі, можна назвати «Івана Трамп 2.0», адже тут є буквально все, з чого складався її фірмовий стиль, і сяйливі тканини, і її улюблені яскраві кольори — червоний, малиновий, зелений і жовтий. Вдосталь масивної біжутерії та оригінального декору й драпірування. А доповнюють відсилання до 1980-х піджаки з великими плечима та «оперні» рукавиці вище ліктя.  


Источник материала
loader