Олександра Роднянського в Росії заочно засудили до 8,5 років колонії за «фейки» про війну
Олександра Роднянського в Росії заочно засудили до 8,5 років колонії за «фейки» про війну

Олександра Роднянського в Росії заочно засудили до 8,5 років колонії за «фейки» про війну

Басманний суд Москви засудив продюсера Олександра Роднянського до 8,5 років колонії загального режиму. Вирок було винесено у справі про поширення «неправдивої» інформації про діяльність збройних сил Росії, яка продовжує повномасштабне вторгнення в Україну, повідомляють росЗМІ.

Продюсеру також терміном чотири роки заборонили адмініструвати інтернет-ресурси.

У Росії, де вторгнення в Україну не можна називати війною під загрозою кримінальної відповідальності, Роднянського визнали винним у «публічному поширенні під виглядом достовірних повідомлень явно неправдивої інформації про діяльність ЗС РФ за мотивами політичної ненависті».

«Встановлено, що 2022 року Роднянський, перебуваючи за межами Російської Федерації, поширив для перегляду необмеженої кількості користувачів на адміністрованій ним сторінці однієї з соціальних мереж дві публікації, що містять під виглядом достовірних відомостей свідомо неправдиву інформацію про дії Збройних сил Російської Федерації в ході спеціальної військової операції (Так у країні-агресорі називають повномасштабне вторгнення в Україну)», - заявили в прокуратурі Москви.

Сам Роднянський вже відреагував на вирок на сторінці в Instagram. «Прокурор у своїй промові сказала, що в моїх постах "негативне ставлення до російських військових виражене через характеристику їхньої діяльності як загарбницьку". І я з прокурором… згоден. Як і світ. Війна Росії в Україні – загарбницька та підла», - написав він.

Водночас він додав, що не визнає законності суду, як і законності абсурдної статті за «військові фейки».

«Пости про війну я пишу майже щодня з 24 лютого 2022 року. І продовжу писати.
Жодний Басманний суд не зможе завадити мені голосно говорити і робити те, що я робив все життя – знімати фільми», - додав він.

Роднянський – український та російський продюсер, засновник телекомпанії «1+1», керував російською компанією СТС. Член Американської кіноакадемії, чотири фільми продюсера номінували на «Оскар». Після початку повномасштабного вторгнення в Україну Роднянський, який тоді жив у Росії, засудив війну та залишив країну-агресорку. У РФ його визнали іноагентом, заочно заарештували у травні 2023 року.



Источник материала