Диригентка Оксана Линів та інші митці зі Львівщини виступили проти демонтажу пам'ятників Пушкіну й Буніну в Одесі
Диригентка Оксана Линів та інші митці зі Львівщини виступили проти демонтажу пам'ятників Пушкіну й Буніну в Одесі

Диригентка Оксана Линів та інші митці зі Львівщини виступили проти демонтажу пам'ятників Пушкіну й Буніну в Одесі

Лист митців до Гендиректорки ЮНЕСКО Одре́ Азуле́ під заголовком "Збережемо культурну спадщину Одеси" опублікувало італійське видання Il Foglio.

Серед кількох десятків підписів під листом до очільниці ЮНЕСКО – прізвище уродженки Львівщини диригентки Оксани Линів,  директорка Львівського центру міської історії Софія Дяк та засновник Центру міської історії та am Factory Art Center у Львові Гаральд Біндер, а також американський журналіст з львівським коренями Алекс Улам.

"Шановна пані Азуле. У січні 2023 року, коли російські ракети та безпілотники спустошили Україну, Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО оголосив історичний центр українського портового міста Одеси об'єктом всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою зникнення. Внісши Одесу до списку, міжнародна спільнота взяла на себе зобов'язання захищати виняткову спадщину міста, його еклектичний архітектурний ансамбль як символ його знаменитої "різноманітної, багатоетнічної, мультикультурної та космополітичної"  ідентичності… Криваві та неоколоніальні напади Росії на Одесу з того часу лише посилилися, пошкодивши щонайменше 106 будівель, що перебувають під охороною. Але зараз над спадщиною міста нависла нова загроза. Цього літа обласна адміністрація визначила 19 пам'яток для демонтажу, а інші позбавила охоронного статусу. Деякі з цих пам'яток є невід'ємною частиною архітектурного ансамблю Одеси, в самому центрі охоронної зони ЮНЕСКО", – йдеться у листі.  

Диригентка Оксана Линів та інші митці зі Львівщини виступили проти демонтажу пам'ятників Пушкіну й Буніну в Одесі - Фото 1

Фото: www.ilfoglio.it


Підписанти зазначають, що рішення про демонтаж були прийняті без консультацій з громадськістю, а їх юридичним обґрунтуванням є новий Закон (№ 3005-IX) «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топоніміки», заявленою метою якого є «захист культурного та інформаційного простору України» шляхом усунення символів російської імперської політики.
"Можна багато говорити про деколонізацію України, але у випадку Одеси, значна частина історичного центру якої була побудована за часів російської імперської адміністрації (як зазначає ЮНЕСКО), ця програма стирання є небезпечно слизькою стежкою. Поспішна імплементація нового законодавства, яке залишає широкі можливості для двозначного тлумачення, ставить під загрозу значну частину світової спадщини Одеси та її поліфонічного космополітичного духу, – йдеться у листі. – Дійсно, це вже призвело до того, що імена деяких найвидатніших одеситів були вилучені з вулиць міста. Серед них не лише ті, хто будував і захищав Одесу, а й ті, хто виступав проти російського імперського та радянського режимів і став їхніми жертвами. Серед них шотландський адміністратор Томас Коблі, який боровся з чумою 1812 року в Одесі, маршал Малиновський, який захищав місто від нацистських військ, лауреат Нобелівської премії Іван Бунін, який засуджував радянський режим у своїх книгах, кандидат на Нобелівську премію Костянтин Паустовський, який критикував радянську революцію і ніколи не був членом Комуністичної партії, Олександр Пушкін, який був засланий до Одеси за антицарську діяльність, і найвідоміший одеський письменник Ісаак Бабель, який був вбитий під час сталінських чисток".

Зокрема, пам’ятник Пушкіну у листі називають культовим.  

"Культовий пам'ятник Пушкіну, споруджений між 1887 і 1889 роками на кошти одеситів, вже був призначений для демонтажу, а статуя князя Воронцова 1863 року, який відіграв вирішальну роль у перетворенні міста на процвітаючий багатонаціональний порт, була позбавлена статусу пам'ятника, що охороняється. Прелюдією до цього став демонтаж у 2022 році ще одного знакового пам'ятника «Засновникам Одеси» в самому серці історичного центру міста. Метою була центральна статуя російської імператриці Катерини ІІ, але разом з нею були прибрані і фігури засновників Одеси: неаполітанця, двох росіян і голландця, виліплені за допомогою італійця Леопольдо Менціоне", – йдеться у листі

Митнці, які просять захистити "космополітичні” пам’ятнки зазначають, що Одеса може втратити статую Ісаака Бабеля, встановлену на гроші, зібрані одеситами, яка буде знята разом з іменами інших єврейських письменників: Едуарда Багрицького, Михайла Жванецького та Іллі Ільфа.

"Влітку цього року сотні громадян вже звернулися до обласної адміністрації з петиціями, але без жодної реакції. Саме тому ми просимо вас (Одре Азуле, -  ред.) терміново звернутися до Президента України Володимира Зеленського, за поданням якого Одеса була внесена до списку об'єктів Всесвітньої спадщини, з проханням зупинити цей передчасний демонтаж культурної спадщини Одеси. Рішення з цього питання необхідно відкласти до більш сприятливого часу, який, ми сподіваємося, настане незабаром після закінчення війни", закликали митниці гендиректорку Юнеско.

 



Источник материала
loader