Як доглядати за шкірою в холодний сезон: міфи, золоті правила і компоненти, які мають бути в beauty-рутині
Як доглядати за шкірою в холодний сезон: міфи, золоті правила і компоненти, які мають бути в beauty-рутині

Як доглядати за шкірою в холодний сезон: міфи, золоті правила і компоненти, які мають бути в beauty-рутині

Як доглядати за обличчям восени? Як захистити шкіру обличчя від морозу? Яким кремом для обличчя користуватися взимку? Як добре зволожити шкіру обличчя? Всі ці питання турбують дівчат, які зосереджені на грамотному та якісному догляді та максимальному продовженню молодості шкіри. 

Beauty-редакторка ELLE.UA Олена Бабіцька поспілкувалася із лікаркою, експерткою естетичної медицини Яною Токар про те, як доглядати за шкірою в холодний сезон: міфи, золоті правила і компоненти, які мають бути в beauty-рутині.

Яна Токар

З якими міфами щодо догляду за шкірою восени ви стикаєтеся в роботі?

Насправді появі більшості міфів ми завдячуємо соцмережам, через які неконтрольовано поширюється інформація. Представники покоління Z регулярно надсилають мені лайфхаки з TikTok, які ніяк не поєднуються з анатомією, фізіологією та здоровим глуздом. 

Сьогодні ми поговоримо не про «страшилки» із соцмереж, а про вже усталені міфи, нав’язані некваліфікованими експертами та неперевіреними фактами. 

Один з найпоширеніших — про те, що «восени усі санскрини можна відкласти у сторону». Насправді є поняття ультрафіолетового випромінювання, яке є завжди — незалежно від пори року. Просто влітку більш активне випромінювання типу B, від якого ми можемо обгоріти, а випромінювання типу А (від якого ми швидше старіємо) є завжди. Я використовую сонцезахисні засоби виключно із фізичними фільтрами від американського бренду TiZO — якщо коротко, вони найбільш безпечні, а детально про причини свого вибору я розповіла у книзі «Сонячна контрацепція». До речі, Всесвітня організація дерматологів та FDA визнають повністю безпечним лише фізичний захист від сонця.

Як доглядати за шкірою в холодний сезон: міфи, золоті правила і компоненти, які мають бути в beauty-рутині - Фото 1

Ще один міф — про те, що санскрини викликають рак. Я багато чую історій в дусі «у наших бабусь та дідусів не було ніяких захворювань шкіри, хоча вони не користувалися сонцезахистом». Насправді це могли бути не діагностовані пацієнти: раніше не було методів для діагностики, а сьогодні завдяки їй ми можемо дізнатись про появу раку.

Звісно, сонцезахисні продукти не надають 100% захист та не можуть гарантувати, що у вас ніколи не виникне раку шкіри. Санскрин — лише один з методів захисту та профілактики цього захворювання. 

Наступний міф — про те, що зволожувальні продукти потрібні нашій шкірі лише влітку, а восени їх варто прибрати з догляду. Насправді зволоження потрібне нашій шкірі 24/7. Воно також входить до «золотих» правил догляду: очищення, зволоження та сонцезахист. Проте, залежно від сезонів можуть змінюватися зволожувальні компоненти: якщо влітку чудово використовувати сироватку від Phyto-C Icy Blue з низькомолекулярною гіалуроновою кислотою, то восени варто звернути увагу на ультрапоглинаючу гіалуронову кислоту з лінії Hyper. 

Як доглядати за шкірою в холодний сезон: міфи, золоті правила і компоненти, які мають бути в beauty-рутині - Фото 2

Ще один міф — про те, що зволоження потрібно лише сухій шкірі, а жирній — ні. Велика помилка всіх дівчат з акне — «пересушувати» обличчя засобами зі спиртами та саліциловою кислотою. Але, коли ми надмірно пересушуємо шкіру, сальна залоза, яка може виробляти лише себум, починає робити це в дуже інтенсивному режимі. Таким чином, акне та висипань стає ще більше. Ситуація погіршується, якщо власниця шкіри п’є багато кави та мало води. Пам’ятайте: всі типи шкіри потребують зволоження, незалежно від сезону – просто інгредієнти будуть різними.

Як доглядати за шкірою в холодний сезон: міфи, золоті правила і компоненти, які мають бути в beauty-рутині - Фото 3

Яна Токар

Якщо влітку власницям жирної шкіри підійде легесенький крем Aquaprime від RejudiCare, то восени я залишу його лише для денного використання, а на вечір введу більш живильний. А от SuperHeal O-Live Gel від Phyto-C — це найпотужніший зволожуючий гель з високою концентрацією гіалуронової кислоти та запатентованим екстрактом оливкового листя, який швидко заспокоює подразнену шкіру. 

Як доглядати за шкірою в холодний сезон: міфи, золоті правила і компоненти, які мають бути в beauty-рутині - Фото 4

Останній міф — про те, що восени потрібно вводити активні компоненти в догляд. Але, лагідні активні компоненти можна використовувати і влітку.  Навіть, потрібно. 

Наприклад, Velvet Gel від Phyto-C всесезонний, спрямований на корекцію зморшок та клітинне оновлення шкіри завдяки амінокислотам, гіалуроновій кислоті, вітамінам В3 та В12 у складі. Головне — підібрати актуальну форму та концентрацію, а також захищати шкіру від сонця. А восени можна почати використовувати більш агресивні активи — коли прохолодніше, процес реабілітації проходить легше. 

Чи правда, що восени та взимку якість шкіри знижується?  

Я не згодна. Насправді стан шкіри погіршується, коли ми погано спимо, стресуємо та хворіємо. За умови, що ви проводите адаптацію свого догляду до осіннього сезону з огляду на погану погоду, опалювальні пристрої, які осушують повітря, стан шкіри має залишитися на наявному рівні. 

Які проблеми зі шкірою найкраще вирішувати саме в холодний сезон?

«Процедури, які варто зробити влітку або восени» — маркетинговий хід. Кажуть, що восени дійсно дуже корисними будуть пілінги, IPL та BBL-терапія, травматичні RF-процедури. Насправді більшість апаратів для салонних процедур створено в країнах, де сонце круглий рік. Звісно, там більша увага приділяється захисту шкіри під час реабілітації — сонцезахисним окулярам, капелюхам та SPF. Також антиоксиданти в догляді допомагають швидше проходити реабілітацію та покращують результат усіх апаратних та інʼєкційних процедур. Наприклад, серум Selenium in C від Phyto-C є найпотужнішою антиоксидантною формулою, клінічно протестованою для значного попередження фотоушкоджень.

Як доглядати за шкірою в холодний сезон: міфи, золоті правила і компоненти, які мають бути в beauty-рутині - Фото 5

Чому в холодний сезон у нас частіше лущаться губи? Чи можна розв`язати цю проблему?

На це є цілий ряд причин: сухе повітря вдома та в офісах, звичка облизувати губи, яка через вітер та холодну погоду призводить до пошкоджень, а також регулярне використання бальзамів з відтінком замість якісного догляду. Якщо ви хочете, щоб губи отримували достатньо живлення, спочатку нанесіть крем або сироватку з активами, і лише потім використовуйте бальзам для ефекту оклюзії. Або просто використовуйте бальзам для губ з пептидами та церамідами від Allies of Skin. Ще, восени я б рекомендувала замінити помади на олійки для губ. Також, не забувайте про водний баланс — тримайте пляшку з водою поблизу, щоб не забувати. Поділюся власним лайфхаком: крем із сечовиною, якщо нанести його на суху (не слизову) частину губ, чудово працює як нічна маска для цієї зони.

Також рекомендую крем, що містить ланолін, оскільки він володіє підтвердженими загоювальними та захисними властивостями. Ланолін є природним емолентом, який допомагає відновлювати шкірний бар’єр і зберігати вологу, що робить його ефективним для лікування сухості та подразнення шкіри, включаючи губи. Важливо також зазначити, що ланолін є безпечним для використання в області губ і при випадковому попаданні в ротову порожнину, оскільки його широко використовують у продуктах для догляду за шкірою та слизовими оболонками.

Як доглядати за шкірою в холодний сезон: міфи, золоті правила і компоненти, які мають бути в beauty-рутині - Фото 6

Як поєднувати ретинол, кислоти, вітамін С у догляді в прохолодний сезон?

Ідеальної формули не існує. Але є правила, які важливо знати. Наприклад, вітамін С «дружить» з усіма компонентами, а ретинол і кислоти — це два конфліктних «угруповування». Якщо ваша шкіра в хорошому стані, найкраще чергувати: наприклад, в теплий сезон використовувати кислоти, а в прохолодний — ретинол. Якщо є гіперкератоз або інші проблеми — чергуємо по днях. Тобто, сьогодні кислоти, а завтра — ретинол. Насправді найдієвіші формули побудови догляду — завжди індивідуальні. Наприклад, сироватки з вітаміном С від Phyto-C є в концентрації 15% та 20% — для нормальної та жирної шкіри, відповідно при втраті пружності, видимих вікових змінах та нерівномірному тоні. 

Також варто обережно поєднувати вітамін С з кислотами AHA/BHA, гліколевою, молочною, саліциловою, адже вітамін С — це також кислота, і, хоч, їх дія не суперечить одна-одній, але при одночасному використанні вони можуть значно посилити дію одна-одної, викликавши подразнення.  Наприклад, 2CRM Sal від RejudiCare — чудовий засіб з вітаміном С та саліциловою кислотою для догляду за шкірою з акне. Сухій та чутливій шкірі він не підійде, а для жирної та з висипами — це незамінний засіб. 

Як доглядати за шкірою в холодний сезон: міфи, золоті правила і компоненти, які мають бути в beauty-рутині - Фото 7

Які продукти в раціоні допоможуть підтримати шкіру в гарному стані?

Я завжди кажу: «Спочатку — здоровий сон, фізична активність, налагодження ментального стану, і лише потім — будь-які косметологічні процедури. В щоденному раціоні жінки мають бути жирні сорти риби (скумбрія, сардина, оселедець) для отримання денної норми вітаміну D, а також авокадо з антиоксидантами, горіхи та насіння (раджу попередньо замочувати ці продукти), ягоди (лохина, ожина, полуниця, малина), а також будь-які овочі зеленого кольору (шпинат, салат, ромен, броколі), трави (петрушка, кінза), — там багато вітаміну К, який дуже корисно приймати всередину всім дівчатам з розацеа. Також варто додати до раціону — особливо влітку, продукти із бета-каротином — моркву та батат. І звісно ж, на першому місці — чиста негазована вода. В разі дефіциту води згущується кров, погіршується оксигенація тканин та гідратація шкіри. 

Як доглядати за шкірою в холодний сезон: міфи, золоті правила і компоненти, які мають бути в beauty-рутині - Фото 8

Як захистити шкіру під час прогулянок під час вітряної та морозної погоди?

  1. Перше правило — не виходити на вулицю одразу після нанесення догляду. Мінімум має пройти 10 хвилин. 
  2. Друге — грамотний догляд. Обов’язково має бути крем з церамідами, скваланом або іншими компонентами, які допомагають відновлювати та підтримувати шкірний барʼєр, що дозволяє зменшити трансепідермальну втрату. Наприклад, SuperHeal O-Live Cream містить цераміди II і III типів. 
  3. Для очищення обирайте м’які засоби без агресивних інгредієнтів та ПАВ-ів.
  4. Не забувайте про санскрини та фізичні фактори захисту — шапки, берети, капюшони. 
  5. Якщо ви ідете на гірські катання або на «Зимову країну» на ВДНХ, обов’язково використовуйте колд крем із жирними кислотами у складі. Його варто наносити на шкіру обличчя та губи за 20 хвилин до виходу на вулицю. 
  6. Регулюйте час проведення надворі: вчасно повертайтеся до теплих приміщень для адаптації. Також можна брати приклад зі сноубордистів та надягати балаклаву. 

Які компоненти ви вважаєте незамінними для догляду за шкірою в прохолодний сезон?

Пептиди, антиоксиданти, цераміди, а також провітамін В5. Важливо зазначити, що провітамін В5 — це не Пантенол, який продається в аптеці та який можна наносити на шкіру лише на п’ятий день через присутність спирту у складі. Замість нього використовуйте гель B5 від Phyto-C, яка має відмінну здатність до регенерації шкіри та чудово підходить на будь-який сезон. Тобто, в прохолодний сезон наша головна задача — відновлювати шкіру після впливу агресивних факторів навколишнього середовища. 

Як доглядати за шкірою в холодний сезон: міфи, золоті правила і компоненти, які мають бути в beauty-рутині - Фото 9

Поділіться одним важливим секретом для догляду за шкірою восени та взимку.

Любіть себе і від надлишку любові до себе, любіть оточуючих. І це в будь-яку пору року. В щасливої людини, сповненої любові, і очі сяють, і шкіра. А за коректним підбором догляду звертайтесь до сертифікованих дерматологів, які врахують усі потреби вашої шкіри.


Источник материала
loader