У Львівській філармонії пройдуть два концерти щорічного міжнародного фестивалю “Великі творці”
У Львівській філармонії пройдуть два концерти щорічного міжнародного фестивалю “Великі творці”

У Львівській філармонії пройдуть два концерти щорічного міжнародного фестивалю “Великі творці”

Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика
Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика

За задумом ініціатора та головного організатора фестивалю – Асоціації першокласних ініціатив у польському Щецині (SPI), цей Фестиваль є жестом солідарності з нацією, яку атакує путінська росія. Організатори проєкту приєднуються до групи волонтерів, які підтримують українських сусідів гуманітарною допомогою, прагнучи донести до них музику, яка може заспокоїти тих, хто страждає, уже понад два роки.

Окрім важливого культурного значення, не менш важливим є символізм Фестивалю. Адже польсько-українська програма та творчий склад солістів і колективів, демонструє неабияку солідарність обох народів, що є надзвичайно важливим в часи жорстокої війни росії проти України. Співорганізаторами фестивалю виступили також Львівська національна музична академія та Музей Кароля Шимановського у Кропивницькому.

Фридерик Шопен (1810–1849) буде великим творцем події. Його твори згадають у жовтні 2024 року в рамках всесвітнього відзначення 175-ї річниці з дня смерті композитора.

Виступ тріо «Animato»

28 жовтня о 19:00. Виступ тріо «Animato»

Це унікальний польський гурт із багатим творчим доробком, який є постійним гостем  європейських музичних фестивалів. Музиканти тріо виступають у Польщі та за кордоном, дають десятки концертів на рік. За багато років діяльності вони виступали в престижних концертних залах, демонструючи широкі технічні можливості та якості оркестрового звучання концертних гармонік.

Ансамбль має оригінальний виконавський стиль, заснований на власних обробках хітів класичної та попмузики. Завдяки амбітному та багатогранному репертуару музикантів тріо запрошують на престижні музичні заходи, зокрема на фестиваль «Великі творці».

Використовуючи лише кілька непомітних гармонік, музиканти гурту здатні втілити симфонічний звук і досягти чудової гармонії в ефективний спосіб. Виступи тріо – це особлива можливість переконатися, що твори великих майстрів, таких як Фредерік Шопен, Вольфганг Амадей Моцарт чи Йоганн Себастьян Бах, звучатимуть на гармоніках так само захоплююче, як і на оригінальних інструментах, а може, й відкриють слухачеві незвідане й нове глибоке звучання.

Симфонічний вечір Мендельсон / Шопен / Лисенко
Симфонічний вечір Мендельсон / Шопен / Лисенко

30 жовтня о 19:00. Симфонічний вечір Мендельсон / Шопен / Лисенко

Фортепіанні концерти стали першими значними творами, які Шопен створив після закінчення навчання. Твори були представлені музичній еліті Варшави, а потім – широкій публіці в Театрі Народовому. Рецензент Стефан Витвицький, який слухав прем’єру Концерту мі мінор, писав: «Фридерик Шопен створив другий великий концерт […] Цей твір генія». Він створювався під впливом першого кохання композитора  до Констанції Гладковської та представляє тип романтичного концерту. Саме його ми і почуємо у виконанні українського оркестру та польського піаніста – лауреата багатьох міжнародних конкурсів Войцеха Кубіци.

Супроводжуватиме цей епохальний шедевр не менш знаменита увертюра Фелікса Мендельсона «Сон в літню ніч», а доповнить вечір добірного європейського романтизму твір українця Миколи Лисенка: вальс «Розлука». Невимовно тонкий, але й промовисто драматичний.

Ольга МАКСИМ’ЯК

Источник материала
loader