В Києві будуть регулювати використання генераторів
В Києві будуть регулювати використання генераторів

В Києві будуть регулювати використання генераторів

Директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний повідомив, що в Києві планують створити правила розміщення генераторів.

Варто зазначити, що використання генераторів на вулицях є предметом суперечок. З однієї сторони, це вимушена міра, оскільки вони забезпечують продовження функціонування бізнесів під час відключень. А з іншої, це створює багато проблем для міста, бо кожен генератор – це по суті двигун внутрішнього згоряння без системи очищення, що фактично прирівнює його до автомобіля без каталізатора, який працює в місті. Також містян часто турбує шумове забруднення.

Законодавство вимагає отримання дозволу на будь-яке джерело викидів, проте під час воєнного стану цей процес спрощено – підприємцям достатньо подати декларацію для легального використання генераторів.

Також активне використання генераторів під час відключень електроенергії впливає на ріст вартості палива, так заступник директора з комерційних питань «Укрнафти» Сергій Федоренко прогнозує, що цієї зими продажі бензину можуть зрости на 10-15%. Він також очікує збільшення продажу дизельного пального на 5-12% порівняно з минулим роком.

Окрім цього генератори стають дорогим рішенням для підприємств: бензиновий генератор може коштувати до 35 грн за кВт*год, з урахуванням витрат на паливо і швидке зношування обладнання. Генератор вигідний лише при роботі на повній потужності, інакше це призводить до збитків, оскільки виробляється на 50-70% більше електроенергії, ніж потрібно.

Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко й очільник ГО Greencubator Роман Зінченко рекомендують використовувати альтернативні джерела енергії :

  • Так великим компаніям, таким як мережі супермаркетів, краще створити власну електростанцію з сонячними панелями, газовим двигуном і акумулятором на 25% від їхніх потреб. Це не тільки забезпечить їх електроенергією, але й дозволить заробляти, продаючи зайву енергію.
  • Для середнього та великого бізнесу альтернативою генераторам може стати газова турбіна. Вона може працювати навіть на суміші з воднем, проте запуск такої установки потребує щонайменше року. Крім того, необхідно побудувати фундамент, встановити систему охолодження та зібрати саму турбіну, що потребує досвіду і часу.
  • Користувачі також можуть спробувати сонячні панелі.
  • Можна звернути увагу на інверторні генератори, проте вони коштують дорожче.

Впровадження альтернативних джерел енергії займає більше часу, тоді як генератор можна просто купити та швидко використовувати.

Очікується, що нові правила включатимуть рекомендації щодо зменшення шуму, який турбував мешканців міста. Власники генераторів вже зараз можуть підготуватися: наприклад, встановити звуковідбивачі з фанери або побудувати звукоізоляційний корпус з дерева чи металу з вентиляцією. Також для зменшення вібрації можна використовувати антивібраційні гумові килими.

  • #блекаут
  • #генератор

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
loader