В Одесі просять не чіпати пам’ятник Пушкіну
В Одесі просять не чіпати пам’ятник Пушкіну

В Одесі просять не чіпати пам’ятник Пушкіну

Група відомих культурних діячів звернулася до генеральної директорки ЮНЕСКО Одрі Азуле з проханням втрутитися у процес демонтажу пам’ятників Одеси та відкласти його до завершення війни. Про це було повідомлено в італійських виданнях Il Foglio та Corriere della Sera, які опублікували текст звернення.

У листі підписанти висловили занепокоєння тим, що попри серйозні пошкодження 106 архітектурних пам’яток через російські обстріли, місцева влада планує знести 19 пам’ятників і позбавити охоронного статусу ще кілька об’єктів. Звернення підписали 115 осіб, серед яких Олексій Ботвінов, Михайло Рева, Олександр Бабіч, та багато інших.

Автори звернення зазначили, що рішення про знесення пам’ятників ухвалили без обговорення з громадськістю. Вони вважають, що війна Росії проти України не тільки ставить під загрозу культурну спадщину, але й завдає додаткових культурних травм. Зокрема у листі підписанти просять зберегти пам’ятники радянському маршалу Родіону Малиновському, письменникам Івану Буніну, Костянтину Паустовському та поету Олександру Пушкіну, аргументуючи це тим, що ці пам’ятники є частиною історичної спадщини Одеси, яка входить до охоронної зони ЮНЕСКО.

Нагадаємо, що у 2023 році Кабінет Міністрів України вирішив виключити з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини пам’ятники Пушкіну та князю Воронцову в Одесі.

Однак Історико-топонімічна комісія при Одеській міськраді рекомендувала залишити їх на місці, аргументуючи це тим, що вони є частиною всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і не підпадають під дію закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні» у підтвердження цього голова Департаменту культури та євроінтеграції Одеської міськради Іван Ліптуга зазначив, що для демонтажу пам’ятника Олександру Пушкіну на Думській площі в Одесі міськраді необхідно отримати дозвіл від ЮНЕСКО, оскільки монумент розташований у зоні, що охороняється цією організацією.

Ґрунтуючись на цьому, у звернені закликають ЮНЕСКО звернутися до Президента України Володимира Зеленського з проханням призупинити процес демонтажу пам’ятників та перенести його набільш сприятливий час після війни.

  • #культура
  • #Одеса

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
loader