Культурний маршрут: головні фільми, виставки та музичні альбоми осені 2024
Культурний маршрут: головні фільми, виставки та музичні альбоми осені 2024

Культурний маршрут: головні фільми, виставки та музичні альбоми осені 2024

Редакція vogue.ua обирає нові фільми, виставки та музичні альбоми, на які варто звернути увагу восени

"Субстанція"

Культурний маршрут: головні фільми, виставки та музичні альбоми осені 2024 - Фото 1

Ви колись хотіли стати кращою та молодшою версією себе? У героїні фільму "Субстанція" французької режисерки Коралі Фаргіт – зіркової телеведучої Елізабет Спаркл у виконанні Демі Мур – це бажання перетворюється на обсесію. Коли в лікарні, куди вона потрапляє після невеликої дорожньої аварії, їй пропонують таємничу рідину, яка поверне молодість, – вона миттєво погоджується. Стрічка швидко перетворюється на іронічний бодигорор: завдяки ін’єкціям препарату з назви "Субстанція" з тіла Елізабет виходить юна жінка, зіграна Маргарет Квеллі. Дві героїні починають жорстоку боротьбу за місце під сонцем.

У прокаті з 10 жовтня

"Колір граната"

Культурний маршрут: головні фільми, виставки та музичні альбоми осені 2024 - Фото 2

Восени в українських кінотеатрах покажуть відреставровану версію фільму-притчі Сергія Параджанова "Колір граната" 1969 року. Завдяки унікальним візуальним образам та алегоричності стрічка про історію життя вірменського поета Саят-Нови, яка перед прем’єрою пережила кілька кіл цензури та перемонтування, вийшла за межі кінематографа і стала натхненням для багатьох митців – зокрема співачок Мадонни і Леді Гаги та музиканта Ніколаса Джаара.

Реставрацію фільму провів Кінофонд Мартіна Скорсезе спільно з кіноархівом Cineteca di Bologna.

"Колір граната", в кінотеатрах з 5 жовтня

Виставка "Тендітна краса: фотографії з колекції сера Елтона Джона та Девіда Ферніша"

Культурний маршрут: головні фільми, виставки та музичні альбоми осені 2024 - Фото 3

Музикант Елтон Джон та його чоловік, продюсер Девід Ферніш, – завзяті фотоколекціонери. У приватній збірці, що утворилася за 30 років, налічується 7 тисяч робіт, за якими можна вивчати історію фотографії двох останніх століть.

300 із цих робіт можна побачити на виставці "Тендітна краса" у Музеї Вікторії й Альберта в Лондоні. Серед авторів – і класики (Роберт Меплторп, Нен Ґолдін, Сінді Шерман та Діана Арбус), і нові імена, зокрема 29-річний ньюйорківець Тайлер Мітчелл, який у 2018 році сфотографував Бейонсе для історичної вересневої обкладинки американського Vogue. Виставка містить п’ять тематичних розділів: мода, документальна фотографія, зірки, чоловіче тіло й американська фотографія. Червоною ниткою крізь весь проєкт проходить тема висвітлення руху за громадянські права 1960-х й активізму за поширення інформації про захворювання на СНІД у 1980-х.

"Тендітна краса: фотографії з колекції сера Елтона Джона та Девіда Ферніша", до 5 січня 2025 року, Музей Вікторії й Альберта

Виставка "Маскарад, макіяж та Ензор"

Спираючись на тезу бельгійського художника Джеймса Ензора про те, що людині притаманна любов до маскараду та перевтілення, Музей Моди в Антверпені присвячує велику осінню виставку дослідженню історії макіяжу. Її герої – майстри мейкапу. Серед них креативний директор з макіяжу Dior Пітер Філліпс та бельгійська візажистка, багаторічна колега Мартіна Маржели Інґе Гроньярд, яка працювала з ним над 40 колекціями впродовж 20 років, а також митці й дизайнери, що досліджують красу та показують зв'язок між гримом та самоідентифікацією – від фотографа Паоло Роверсі та майстрині метаморфоз художниці Сінді Шерман до дизайнерів Крістіана Лакруа та Вальтера ван Бейрендонка.

"Маскарад, макіяж та Ензор", з 9 вересня до 2 лютого 2025 року, Музей Моди, Антверпен

"Кола Сільваші"

Культурний маршрут: головні фільми, виставки та музичні альбоми осені 2024 - Фото 4

"В екзистенціальній одинокості людини у світі мистецтво залишається єдиною можливістю встановити гармонію", – говорить один із найважливіших вітчизняних митців Тиберій Сільваші. Ретроспектива в Українському Домі показує доробок художника, який стояв біля витоків сучасного мистецтва в Україні: інсталяції, фотографії, живопис, колажі. Виставка також ілюструє вплив майстра на наступні покоління: на п’яти поверхах музею представлені роботи понад 80 авторів – від скульптур Нікіти Кадана до інсталяції Каті Бучацької. Виставка ініційована Українським музеєм сучасного мистецтва / UMCA.

"Кола Сільваші", з 13 вересня до 27 жовтня, Національний центр "Український Дім"

Альбом Cutouts, гурт The Smile

Культурний маршрут: головні фільми, виставки та музичні альбоми осені 2024 - Фото 5

Британські музиканти Том Йорк, Джонні Грінвуд і Том Скіннер, які під час пандемії 2020 року об’єдналися в сайд-проєкт The Smile, випускають другий альбом за рік. Платівку Cutouts записали за участі Лондонського сучасного оркестру. На обкладинці – живописна робота Тома Йорка.

4 жовтня

Альбом In Waves, Jamie xx

Культурний маршрут: головні фільми, виставки та музичні альбоми осені 2024 - Фото 6

Англійський музикант Jamie xx працював над новим студійним альбомом In The Waves чотири роки. У процесі артист слухав старі платівки своїх батьків – у треках можна почути, наприклад, оцифровані фрагменти пісні Альмети Латімор Oh My Love 1975 року. Звідси й настрій альбому – меланхолійний і водночас експресивний.

Фотокнига "Чипси: Українські наївні мозаїки, 1950–90"

Фотокнига "Чипси: Українські наївні мозаїки, 1950–90" документує зникоме явище – мозаїчні панно в публічному просторі: на зупинках громадського транспорту чи фасадах будівль. Фотограф Євген Нікіфоров та історикиня Поліна Байцим цим проєктом актуалізують дискусію про українську культурну спадщину радянських часів, її консервацію та дослідження.

Фотокнига "Чипси: Українські наївні мозаїки, 1950–90", Євген Нікіфоров, Поліна Байцим; видавництво ist Publishing

Артбук Living the War

Культурний маршрут: головні фільми, виставки та музичні альбоми осені 2024 - Фото 7

Куратор Володимир Кадигроб зібрав вісім історій дітей віком від 10 до 18 років – про їхній досвід проживання війни. Камера фотографів Саші Маслова, Сергія Моргунова, Михайла Палінчака, Назара Фурика, Романа Пилипея та Романа Пашковського фіксує нову дитячу реальність, у якій співіснують евакуація з прифронтових зон, поранення, втрата дому – і водночас надія.

Артбук Living the War, видавництво Method Publishing



Источник материала
loader