Мультфільм як терапія: в Україні закінчили виробництво нової анімації «НепорозумЛіття»/ «MisundersHood»
Мультфільм як терапія: в Україні закінчили виробництво нової анімації «НепорозумЛіття»/ «MisundersHood»

Мультфільм як терапія: в Україні закінчили виробництво нової анімації «НепорозумЛіття»/ «MisundersHood»

Секретами та наробітками дебютного фільму режисерка ділилась на LINOLEUM та зробила виставку у рідному Харкові

У 2024 році в Україні закінчили виробництво майбутнього анімаційного короткометражного фільму «НепорозумЛіття»/«MisundersHood». Стрічка стала режисерським дебютом для молодої аніматорки Ірини Сосімович з Харкова, яка розповідала про на майстер-класі на фестивалі актуальної анімації LINOLEUM.

Анімаційний фільм «НепорозумЛіття»/«MisundersHood» розказує історію малорепрезентованих уразливих груп та стає голосом “не героїв”. Хлопчик Олекса, маючи недіагностований аутизм, виробляє захисний механізм, який підводить його у найстрашніший час – коли приходить війна. Він втрачає і водночас знаходить все, нарешті наважившись на довіру. Проєкт прагне подолати стереотипи, познайомити глядача з іншою перспективою погляду на світ.

У 2022 Ірина випустилася з Харківської державної академії дизайну та мистецтв, отримавши ступінь бакалавра з мультимедійного дизайну. Вже під час навчання вона створила декілька студентських фільмів, які отримали увагу по всьому світу. Рік додаткових курсів після випуску та дослідження індустрії на закордонних фестивалях — і молода режисерка зібрала свою першу команду та подалася на програми фінансування для створення свого першого серйозного фільму «НепорозумЛіття». Він же стане основою для майбутнього мультсеріалу у всесвіті MisundersHood.

«Цей мультфільм став для мене терапією. Це розплутаний клубок емоцій після зустрічі повномасштабної війни в Харкові та зіткана картина минулого, яка нарешті пояснює всі труднощі зростання. Саме терапія, яка, як я думала, досліджувала мій ПТСР, відкрила неочікувані грані особистості. А точніше, її розлад – РАС. Це була довга робота, тестування, звернення в дитинство. І хоч дорослих неможливо діагностувати, моя лікарка зробила висновок, передала іншому спеціалісту і ми пропрацювали адаптивні механізми, які допомагають мені у повсякденному житті. Весь цей досвід став основою для фільму», – ділиться режисерка. 


Розповідь Ірини Сосімович про весь шлях від пошуку ідеї й подачі заявки на фінансування до налаштування власного процесу виробництва, що працює як годинничок можна послухати у записі з головної події України, що присвячена анімації – фестивалі LINOLEUM. Майстер-клас за покликанням.

​​Освітня післяпроєктна програма мультфільму яскраво починалася в креативному просторі «Творче Нежить», де режисерка 13 вересня провела офлайн презентацію найцікавіших закулісних матеріалів і відкриття виставки, яка тривала до 8 жовтня. Це унікальна подія, бо зазвичай в анімаційній індустрії ніколи не ведуть виробництво настільки відкрито. Проте для Ірини і її команди важливо ділитися досвідом, надихати молодих колег та цим розвивати всю анімаційну індустрію в Україні
Проєкт реалізуються за фінансової підтримки Українського Культурного Фонду.

Источник материала
loader