У Великій Британії заборонять одноразові вейпи. Чим вони небезпечні?
У Великій Британії заборонять одноразові вейпи. Чим вони небезпечні?

У Великій Британії заборонять одноразові вейпи. Чим вони небезпечні?

Уряд Великої Британії готується заборонити одноразові вейпи з першого червня 2025 року, повідомляє BBC News.

Законопроєкт анонсував ще попередній уряд, але його вирішили не ухвалювати до виборів. Головна проблема, яку пов’язують із вейпами, — це споживання нікотину молоддю, а що стосується однорахових вейпів, то додається ще й проблема їх утилізації.

У Великій Британії довгий час заохочували курців сигарет переходити на електронні сигарети, які вважають значно безпечнішою альтернативою. Були навіть програми для вагітних жінок, яких у такий спосіб відмовляли від звичайних сигарет, і аналізи справді показували кращі результати. За десятиліття використання вейпів в Англії зросло на 400%. Зараз 9% британців їх курять.

Та останнім часом виявилося, що значно зросла й кількість тих, хто ніколи не курив сигарет, однак почав курити вейпи, передусім серед молоді. При цьому найбільше підлітків приваблюють одноразові вейпи. Взагалі-то у Британії не можна продавати вейпи особам до 18 років, але діти все одно отримують до них доступ, і невипадково «одноразки» мають яскравий дизайн і підсолоджувачі — наче виробники свідомі того, що значною аудиторією цього продукту є неповнолітні.

Щотижня на звалище викидають мільйони вейпів

Інша проблема одноразових вейпів — це відходи. «Одноразка» — це гаджет із літієвою батареєю, пластиковим корпусом, картриджем тощо, який після одного-двох тижнів використання опиняється на сміттєзвалищі. За підрахунками, торік у загальні сміттєві баки викидалося майже п’ять мільйонів «одноразок» щотижня, і це вчетверо більше, ніж роком до того. Лише 17% одноразових вейпів переробляють.

Найбільшу небезпеку тут містить акумулятор. По-перше, на звалищі він забруднює ґрунт літієм і ртуттю. У 2022-му викинуті вейпи містили понад 40 тонн літію — обсягу, достатнього для роботи п’яти тисяч електромобілів.

По-друге, викинутий у смітник акумулятор може зайнятися й призвести до пожежі. Щороку через це у Британії трапляється сотні пожеж.


Одноразові вейпи коштують приблизно п’ять фунтів (268 гривень) і продаються буквально на кожному кроці, а багаторазові вейпи коштує принаймні вдвічі дорожче, і найчастіше їх купують у спеціалізованих магазинах.

Продаж одноразових електронних сигарет уже обмежено в Новій Зеландії, Австралії, Південній Кореї, Індії та Бразилії, й незабаром до цих країн доєднаються Ірландія та Бельгія.

  • #Велика Британія
  • #куріння

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала