Різдвяне меню: штолен, який виходить у всіх
Різдвяне меню: штолен, який виходить у всіх

Різдвяне меню: штолен, який виходить у всіх

Блиск гірлянд, мерехтіння свічок, затишні запахи кориці, смаженого мигдалю, гарячого глінтвейну — все це незамінні й дуже важливі елементи чарівних грудневих днів, наповнених приємною передсвятковою метушнею. Також, перед Різдвом в українських сім`ях згадують старовинні рецепти, випікають пряникові будиночки, дітей балують імбирними пряниками-чоловічками, а вже який святковий стіл без різдвяних пампух та витриманого штолена? 

різдвяне меню 2025

«Різдво в Україні сьогодні навряд чи можна уявити без традиційного німецького різдвяного кексу — штолена. Їх удосталь представлено в магазинах, їх беруть як подарунок, збираючись на святкові застілля до рідних і друзів, а також готують та ласують удома впродовж усього новорічного сезону», — розповідає екоактивістка, засновниця компанії Glossary Organic Products та екофонду Glossary Foundation Анастасія Цибуляк.

Штолен насправді не просто пиріг — у нього є своя легенда. У XIV столітті штолен готували тільки з борошна, дріжджів і води, тому традиційна німецька випічка в ті часи не мала особливого смаку та аромату. Набагато пізніше в тісто стали додавати молоко і вершкове масло, що зробило смак ніжним і витонченим. Відтоді рецепт штолена змінювався лише в нюансах, але кожен майстер прагнув його збагатити.

Різдвяне меню: штолен, який виходить у всіх - Фото 2

Для цього рецепта штолена я не використовую дріжджі та готую тісто на сирі — українці обожнюють цей інгредієнт за доступність і простоту в приготуванні будь-яких страв. Я віддаю перевагу кисломолочному сиру від Organic Milk через беззастережну довіру до неперевершеної якості продукції цього українського бренду. 

У «сирному» варіанті штолен можна їсти одразу, або ж зберегти його на кілька тижнів — якщо, звісно, у вас вистачить витримки. Насправді вкрай складно не спокуситися вершково-цукровою скоринкою і насиченим смаком сухофруктів в ароматному ромі. 

Штолен: покроковий рецепт

Інгредієнти для одного великого штолена:

275-300 г борошна

125 г сиру 9%

175 г вершкового масла

125 г цукру

100 г мигдалю

65 г журавлини

60 г темних родзинок

100 мл рому

1 яйце

8 г розпушувача

цедра 1 лимона

сік половини лимона

ванілін на кінчику ножа

цукрова пудра для посипання

трохи вершкового масла і борошна для підпилу

Готуємо штолен: простий покроковий рецепт

  1. За добу до початку випічки замочити сухофрукти в ромі, а перед стартом приготування — відкинути їх на друшляк, щоб стікла зайва рідина. Покласти на рушник і обсушити. Мигдаль очистити, порубати ножем.
  2. Для тіста збити 125 г вершкового масла з цукром. Додати яйце. Слідом підмішати протертий через сито сир, цедру, лимонний сік і ванілін. Збити все разом. 
  3. В окрему миску просіяти борошно з розпушувачем. Додати цю суміш у сирну масу, перемішати.
  4. Сухофрукти обваляти в борошні, додати в тісто. Слідом покласти горіхи. Викласти тісто на присипаний борошном стіл і почати заміс. Якщо тісто буде липнути до рук, додати трохи борошна. Скачати тісто в кулю. За допомогою качалки розкачати її на невеликий прямокутник, скласти навпіл. Викласти в змащену вершковим маслом і присипану борошном форму.
  5. Духовку розігріти до 200 °C. Поставити штолен у духовку, зменшити температуру до 170 °C і випікати 50-60 хвилин до рум`яної скоринки.
  6. Ще гарячим вийняти штолен із форми, змастити вершковим маслом, що залишилося, і посипати цукровою пудрою. За бажанням загорнути штолен у пергаментний папір і зберігати 1-2 тижні в холодильнику.

Источник материала