2024 рік для ресторанного бізнесу: знизилася відвідуваність, зросли ціни
2024 рік для ресторанного бізнесу: знизилася відвідуваність, зросли ціни

2024 рік для ресторанного бізнесу: знизилася відвідуваність, зросли ціни

2024 рік для ресторанного бізнесу: знизилася відвідуваність, зросли ціни - Фото 1

У 2024 році головною проблемою ресторанного бізнесу в України залишився гострий дефіцит кадрів, йдеться у дослідженні Poster.

Виручка закладів зросла на 10% у порівнянні з попереднім роком.

Середній чек збільшився на 17% внаслідок зростання цін.

При цьому відвідуваність впала на 3%. Серед причин — економічна невизначеність та посилення мобілізації. При цьому перше півріччя було успішнішим, ніж друге. Найгіршу річну динаміку показало Дніпро, де відвідуваність упала на 5%. Зросла кількість гостей у закладах Харкова, Львова та Одеси.

2024 рік для ресторанного бізнесу: знизилася відвідуваність, зросли ціни - Фото 2

Найбільше просіла відвідуваність у піцерій, фастфуду та ресторанів — на 7-8%. Позитивну динаміку показали суші. Також у закладів, що спеціалізуються на суші, найбільше зросла виручка — на 16%, а середній чек збільшився з 557 гривень до 613 гривень.

Середній чек ресторанів зріс із 518 гривень до 610 гривень. Середній чек кафе збільшився з 239 гривень до 276 гривень.


54% опитаних рестораторів зазначають, що показники роботи закладів у 2024 році є нижчі за очікувані. Майже половина рестораторів (47%) стикнулися зі зниженням рентабельності. 21% опитаних взагалі не отримували прибуток у 2024 році.

Більшість витрачали на зарплатню команді 20-30% від виручки.

Найскладніше — наймати та утримувати команди та працювати під час відключень світла. Підприємців непокоїла мобілізація персоналу та власна мотивація працювати.

2024 рік для ресторанного бізнесу: знизилася відвідуваність, зросли ціни - Фото 3

Опитані ресторатори характеризують 2024 рік так: «гра в Кальмара», «обійняти і плакати», «летіли і горіли, як комети». «В цьому році по-особливому вибагливий, неврівноважений, нервовий та нетерплячий гість», — додав один з опитаних.

Дані ґрунтуються на анонімному анкетному опитуванні рестораторів зі всієї України. Опитування проведене в ресторанному медіа «Реве та стогне ресторатор» у грудні 2024 року. Форми заповнили близько 300 респондентів.

  • #Економіка
  • #заклад
  • #Ресторан

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
loader