/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F201%2Fd00ae7362fccf58108eb2f02d896ed98.jpg)
Готуємо «Апероль Шприц» за 3 хвилини: елементарний рецепт
Коктейль Апероль Шприц («спрітц» в англомовному звучанні) — один із тих, без яких неможливо уявити літню Європу. Зараз багато країн змагаються за право називати його «своїм» коктейлем, але ближче за всіх до істини, звісно, Італія та Австрія. Розберемося чому. Коктейль Апероль Шприц має назву біттера Aperol, проте історія напою не завжди була з ним пов`язана.
Вперше «спритці» стали готувати (принаймні стали згадуватися як офіційний мікс напоїв) у середині 19 століття, коли Венеція і весь регіон Венето входить до складу Австрійської імперії. Щоб втамувати спрагу, але не сп`яніти, австрійські військові змішували локальні вина з газованою водою або з британським тоніком Якоба Швеппа, який згодом став популярним (власне, відомий дотепер Schweppes).
Вільний напій без особливого рецепта став популярним під ім`ям «Спритц». До вечірніх його варіантів, коли можна було дозволити собі чогось міцнішого, додавалася алкогольна гіркота вже не тоніків, а біттерів. Aperol був у їхньому числі з 1919 року, відтоді, як його вперше виробили в Падуї. Тепер ім`ям бурштиново-оренжевого аперитиву з нотами апельсина і трав (до складу біттера входять апельсини, ревінь, тирлич, плоди хінного дерева й ароматичні трави, які ростуть на околицях П`ємонту) називається один з улюблених літніх коктейлів, який повсюдно п`ють європейці в теплу пору року. Дослівно aperol можна перекласти як аперитив, але коктейль, що вже встиг стати класикою, замовляють тепер не тільки перед їжею, а й після (адже біттери — чудові дижестиви) вечерь і як самостійний напій.
З рецептів укорінився саме венеціанський «Спритц» (вода з вином), який переживав другу хвилю популярності після Великої Вітчизняної Війни. Тоді й став вимальовуватися класичний і знайомий напій — трохи біттера Aperol, винний вибір припав на Просекко, воду, на смак, додають просту або газовану. Подають такий коктейль, традиційно, зі скибочкою цитруса — звичайного або червоного апельсина, грейпфрута, рідше лимона.
Коктейль «Апероль Шприц»: найкращий рецепт
Для приготування коктейлю «Апероль Шприц» знадобляться такі інгредієнти:
40 мл біттера Aperol
60 мл Просеко (або іншого ігристого сухого вина)
20 мл газованої води
лід
скибочка апельсина
Готуємо апероль за 3 хвилини:
В охолодженому келиху змішати всі інгредієнти, подавати одразу ж. Все, класичний смачний апероль готовий!
