/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F278%2Fb4526cc03b484f65b1f567a7e0ff543b.jpg)
Чилійський шеф зробив шоколад із мертвих українських бджіл
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F278%2Fb4526cc03b484f65b1f567a7e0ff543b.jpg)
Чилійський шефкухар Дієго Прадо створив шоколад із підмору — мертвих бджіл, яких він уперше скуштував в Україні. Про це він повідомив на своїй інстаграм-сторінці, а також про це написав шефкухар Євген Клопотенко, який поділився з колегою кількома кілограмами підмору.
Підмор — це померлі медоносні бджоли. Бджоли живуть від одного до дев’яти місяців, залежно від сезону. Пасічники зазвичай збирають підмор навесні — традиційно його використовують для лікувальних мазей і настоянок.
Підмор став використовувати Клопотенко у меню київського ресторану «100 років тому вперед».
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F278%2Fc96cf805ae403cb26d734ab7564e6bb0.jpg)
Дієго Прадо є професором Баскського кулінарного центру (Країна Басків), також працював у зіркових ресторанах Копенгагена Noma і Alchemist. Він кілька разів приїздив до України, й під час першого візиту натрапив на базарі на новий для себе продукт: сушені мертві бджоли.
Читайте також: Шоколад без цукру та без відходів: продукт може змінити революційна технологія
«Що справді мене вразило — це смак, напрочуд схожий на ядра какао-бобів. Ті самі ферментовані ноти, натяки на шкіру та землистість, за якими слідував тривалий післясмак темного меду, бджолиного воску та прополісу», — пише Прадо.
Подібність не випадкова: як і какао, мертві бджоли зазнають ферментації та мікробного розкладання, що, ймовірно, призводить до утворення нових ароматичних сполук.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F278%2F7e2e8e65007c5525d8a12b681d02bb53.jpg)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F278%2F494da70609f8f0b2e92b08a71bbf2832.jpg)
Під час наступної подорожі Прадо познайомився з Клопотенком і скуштував його страву з підмору. Український шеф прислав йому кілька кілограмів підмору.
Прадо уже давно працював над концептом шоколаду без какао, й почав експериментувати з українським підмором.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F278%2F0d0c669e84b54b5291b1be7bcab35e7c.jpg)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F278%2F8ddbba0383cc164889bcf34a1d7da145.jpg)
NotChocolate включає подрібнений підмор, масло ші, сухе молоко та цукор. Інгредієнти змішували у машині для конширування.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F278%2Fa09406315ea9f2921d43a11e21e9219d.jpg)
- #їжа
- #гастрономія
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті
