Чилійський шеф зробив шоколад із мертвих українських бджіл
Чилійський шеф зробив шоколад із мертвих українських бджіл

Чилійський шеф зробив шоколад із мертвих українських бджіл

Чилійський шеф зробив шоколад із мертвих українських бджіл - Фото 1

Чилійський шефкухар Дієго Прадо створив шоколад із підмору — мертвих бджіл, яких він уперше скуштував в Україні. Про це він повідомив на своїй інстаграм-сторінці, а також про це написав шефкухар Євген Клопотенко, який поділився з колегою кількома кілограмами підмору.

Підмор — це померлі медоносні бджоли. Бджоли живуть від одного до дев’яти місяців, залежно від сезону. Пасічники зазвичай збирають підмор навесні — традиційно його використовують для лікувальних мазей і настоянок.

Підмор став використовувати Клопотенко у меню київського ресторану «100 років тому вперед».

Чилійський шеф зробив шоколад із мертвих українських бджіл - Фото 2

Дієго Прадо є професором Баскського кулінарного центру (Країна Басків), також працював у зіркових ресторанах Копенгагена Noma і Alchemist. Він кілька разів приїздив до України, й під час першого візиту натрапив на базарі на новий для себе продукт: сушені мертві бджоли.

Читайте також: Шоколад без цукру та без відходів: продукт може змінити революційна технологія

«Що справді мене вразило — це смак, напрочуд схожий на ядра какао-бобів. Ті самі ферментовані ноти, натяки на шкіру та землистість, за якими слідував тривалий післясмак темного меду, бджолиного воску та прополісу», — пише Прадо.

Подібність не випадкова: як і какао, мертві бджоли зазнають ферментації та мікробного розкладання, що, ймовірно, призводить до утворення нових ароматичних сполук.

Чилійський шеф зробив шоколад із мертвих українських бджіл - Фото 3
Чилійський шеф зробив шоколад із мертвих українських бджіл - Фото 4

Під час наступної подорожі Прадо познайомився з Клопотенком і скуштував його страву з підмору. Український шеф прислав йому кілька кілограмів підмору.


Прадо уже давно працював над концептом шоколаду без какао, й почав експериментувати з українським підмором.

Чилійський шеф зробив шоколад із мертвих українських бджіл - Фото 5
Чилійський шеф зробив шоколад із мертвих українських бджіл - Фото 6

NotChocolate включає подрібнений підмор, масло ші, сухе молоко та цукор. Інгредієнти змішували у машині для конширування.

Чилійський шеф зробив шоколад із мертвих українських бджіл - Фото 7
  • #їжа
  • #гастрономія

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
loader