Євген Клопотенко спільно з львівськими майстрами створює десерт "Каринська" на честь оскароносної українки
Євген Клопотенко спільно з львівськими майстрами створює десерт "Каринська" на честь оскароносної українки

Євген Клопотенко спільно з львівськими майстрами створює десерт "Каринська" на честь оскароносної українки

Про це ініціатори повідомили на своїх фейсбук-сторінках, передає "Еспресо.Захід".

У Львові анонсували створення українського меренгового десерту "Каринська". Задля цього об’єдналися троє майстрів – шеф-кухар Євген Клопотенко, шеф-кондитерка Мирослава Новосад та ресторанний маркетолог Всеволод Поліщук.

Чому "Каринська"

За словами Євгена Клопотенка, все почалося з допису Всеволода Поліщука про те, що Львів уже давно визначився й меренга тут має ім’я балерини – "Прийма-Богачевська".

"І звучить же. Чому б не зробити так і на всеукраїнському рівні? Всередині клацнуло – час створити власний десерт. Український. Історичний. Іменний. Ми назвали його "Каринська", – поділився шеф-кухар.

Варвара Каринська – українка з Харкова, яка втекла з СРСР у 1924-му. Створила ту саму балетну пачку, яку носять балерини по всьому світу. Вдягала Марлен Дітріх і Елізабет Тейлор. Працювала з Далі. І стала першою українкою з "Оскаром" – за "Жанну ДʼАрк". 

Клопотенко додав, що рецепт ще в процесі. "Але мета чітка: створити українську альтернативу, прописати технологічну карту, викласти її у відкритий доступ", – зазначив шеф-кухар.

Настав час відмовитись від чужого – і дати своє

"Кілька місяців тому я написав, що пора забувати імперські назви, що у Львові меренговий десерт давно носить ім’я "Прийма-Богачевська". І що пора б так зробити на всеукраїнському рівні. За якийсь час мені написав Євген Клопотенко: давай зробимо!" – розповів Всеволод Поліщук.

"Ми розпочинаємо роботу над створенням нового українського меренгового десерту. Наша мета – створити гідну альтернативу, розробити технологічну карту, викласти її у вільний доступ. Щоб кожен заклад, у кожному куточку країни, міг його готувати й поширювати знання про видатну мисткиню. Настав час відмовитись від чужого – і дати своє. "Каринська" – це більше, ніж просто десерт. Це культурна заява. Це історія. Це вшанування", – зазначила львівська шеф-кондитерка Мирослава Новосад.

  • Нагадаємо, у 2022 році Євген Клопотенко відкрив у Львові свій перший заклад і назвав його "Інші".


Источник материала