Як зберігати мед, щоб він був смачним та корисним
Як зберігати мед, щоб він був смачним та корисним

Як зберігати мед, щоб він був смачним та корисним

Про користь меду можна говорити нескінченно. Наприклад, не всі знають, що натуральний цукор, що міститься в меді, підвищує рівень інсуліну і дає змогу триптофану швидше вступити у взаємодію з мозком. Чайна ложка меду з ромашковим чаєм перед сном дасть змогу посилити заспокійливий ефект напою. В українських кулінарних традиціях цей продукт посідає особливе місце — для приготування десертів, пирогів, узварів та інших страв.

«В 1 столовій ложці меду 64 калорії, 17 г цукру, включно з фруктозою, глюкозою, мальтозою і сахарозою, також у ньому практично немає клітковини, жирів і білків. Це смачна і корисна альтернатива цукру. Головна умова — вибрати дійсно якісний продукт. Мед також корисний у разі кашлю, але варто проконсультуватися з лікарем і не займатися самолікуванням. У будь-якому разі, тепле молоко з чайною ложкою меду — це смачний напій, який допоможе налаштуватися на сон. У складі меду є антиоксиданти, які знижують ризик проблем із серцем і слугують профілактикою деяких видів раку», — каже український шеф-кухар Євген Клопотенко.

Один із найважливіших фактів про мед полягає в тому, що він не псується. Однак мед піддається фізичним і хімічним змінам із плином часу. Він може втратити свій аромат і смак, а також має тенденцію темніти. Оскільки збереження меду залежить від температури, термін його зберігання важко визначити. Для практичних і комерційних цілей часто вказується термін зберігання два роки. Однак мед, який правильно зберігається, зберігає свої якості набагато довше, тому вкрай важливо зберігати мед, дотримуючись важливих рекомендацій.

Ось як правильно зберігати мед

Представниця департаменту здоров`я з Університету Міссурі Леслі Берч рекомендує зберігати мед у сухому місці за прохолодної температури від 10°C до 20°C. Мед гігроскопічний (тобто має здатність вбирати вологу з повітря), тому вона радить зберігати його в щільно закритій тарі, щоб він не вбирав сторонні запахи або воду з повітря.

Де найкраще зберігати мед

У темному, сухому і прохолодному місці. Ідеальною локацією буде комора, кухонна шафа якомога далі від плити, батарей і прямих сонячних променів.

Чому не можна зберігати мед у холодильнику? Зберігання меду в холодильнику дає змогу зберегти його корисні властивості, проте через низькі температури мед перетвориться на напівтверду масу, тому такий спосіб зберігання не рекомендується. Холод може прискорити кристалізацію та змінити текстуру (особливо у квіткового меду). Крім того, мед може ввібрати запахи інших продуктів.

У що наливати мед:

  • Скляна банка з кришкою, що щільно закривається, — найкращий варіант.
  • Керамічний або емальований посуд (без сколів).
  • Допустимі харчові пластикові контейнери, але тільки на короткий термін.

Не можна зберігати мед:

  • У металевому посуді (він може вступати в реакцію з кислотами меду).
  • У банках з металевими кришками без захисного покриття зсередини.
  • У відкритих ємностях — мед гігроскопічний і вбирає вологу та запахи.

Додаткові поради щодо зберігання та використання меду:

Не розігрівайте мед вище +40°C — під час нагрівання губляться ферменти та корисні речовини.

Якщо мед зацукрувався — це нормальний природний процес.

«Мед може почати кристалізуватися в міру дозрівання або при охолодженні. Щоб знову зробити його рідким, помістіть мед у відкритій ємності в каструлю з теплою водою до 40°C, поки він не стане прозорим. Не кладіть мед у пластикову ємність, коли ви ставите його в теплу воду», — каже Леслі Берч.

Набирайте мед, використовуючи лише чисту суху ложку, та закривайте банку відразу після використання — цей продукт швидко вбирає вологу і запахи з повітря.

Якщо все робити правильно, натуральний мед може зберігатися роками, не псуючись і зберігаючи користь.

Источник материала
loader