Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині

Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині

Літнє детокс-меню для спеки — це не про жорсткі голодування або радикальні чистки організму, а про підтримку травлення, печінки, шкіри та імунітету через сезонні продукти та правильне харчування.
Американські дієтологи з Mayo Clinic і Cleveland Clinic за м`який і натуральний детокс: вони рекомендують у літній період робити наголос не на очищення, а на зниження навантаження на організм. Ця філософія передбачає зменшення до мінімуму (в ідеалі — повне виключення) в раціоні цукру, алкоголю, кофеїну, ультраперероблених продуктів, і збільшення чистої води, овочів і клітковини.

Детокс-меню на спеку

Детокс варто розглядати як стиль харчування, а не короткострокову стрес-програму. 
Європейські нутриціологи, включно з фахівцями зі Швеції, Франції та Німеччини, зазначають: ключ у регулярності, а не в жорстких дієтах. Літо — ідеальний час, щоб спробувати легку, рослинну їжу.

«Літо — час, коли наш організм працює у підвищеному режимі: спека, активний ритм життя, відпустки, часті поїздки. Ми більше втрачаємо рідину, з’являється відчуття втоми, набряки або важкість у тілі. Саме тому влітку я завжди рекомендую легке детокс-меню, яке допоможе почуватися легше, енергійніше та підтримати здоров’я шкіри та волосся», — погоджується талановита українська нутриціологиня і трихологиня Юлія Седлецька.

Експертка поділилася загальними порадами щодо літнього детоксу:

  1. Пийте не менше 2 літрів чистої води на день.
  2. Мінімізуйте цукор, газовані напої та алкоголь в раціоні.
  3. Додавайте у раціон зелень і сезонні овочі.
  4. Прислухайтеся до апетиту: у спеку організм часто потребує менше їжі, ніж взимку.
  5. Не забувайте про електроліти: магній, калій, натрій. Їх багато в зелених овочах, ягодах, бананах, горіхах. Якщо ви займаєтесь активно спортом — додайте ще у БАДах.

детокс програма

Також Юлія Седлецька запропонувала смачний варіант детокс-меню на спекотний день.

Детокс-меню на спекотний день

Сніданок (8:00–9:00)

Зелений смузі:

Шпинат —жменя

Огірок — ½ шт.

1 стебло селери

Зелене яблуко —1 шт.

Лимонний сік —1 ст. л.

Насіння чіа — 1 ч. л.

Вода або кокосова вода — 200 мл

Зелений смузі насичує хлорофілом, вітамінами, покращує відтік лімфи і надає легкість.

Перекус (11:00–12:00)

Жменя ягід (чорниця, малина, ожина). Ягоди — природний антиоксидантний коктейль, який зменшує запалення і освіжає в спеку.

Обід (13:00–14:00)

1. Салат-детокс:

Рукола або мікс салатів

Редис

Огірок

Авокадо

Зелена цибуля

Насіння гарбуза або соняшника

Оливкова олія + лимонний сік

Цей салат легкий, багатий клітковиною, ферментами та корисними жирами.

2. Філе індички на пару або запечене (тофу для вегетаріанців).

Детокс-меню на спеку 2025

Полуденок (16:00–17:00)

Вода з м’ятою, лимоном і огірком + кілька горіхів (мигдаль, кеш’ю).

Такий напій добре освіжає, зменшує відчуття спраги та допомагає виводити токсини.

Вечеря (19:00–20:00)

Холодний крем-суп із кабачків:

Кабачок — 1 шт.

Огірок — 1 шт.

Петрушка на смак

Сік лимона на смак

Оливкова олія на смак

Вода — 100 мл

Щіпка солі

Все збити блендером до кремової консистенції. Подавати холодним. Легка страва, не обтяжує травлення, ідеальна на спеку.

Перед сном (21:00–22:00)

Трав’яний чай (м’ята, меліса, ромашка) — без цукру.

Пам`ятайте: літо — найкращий час, щоб підтримати легкість тіла і сяйво шкіри та волосся. Детокс-меню — це не про жорсткі обмеження, а про любов до себе і турботу про здоров’я.


Источник материала
loader