/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F201%2F5ee8fa657686624773e5023bbd58f214.jpg)
Чому варто відвідати оновлений ресторан «Гуцульщина» з меню від Євгена Клопотенка
Ресторан «Гуцульщина» звели 1956 року за проєктом архітектора Івана Боднарука. Заклад без жодного цвяха, який побудували косівські майстри, одразу став візитівкою Карпат. За десятиліття тут побували відомі політики, артисти та культурні діячі — зокрема, Володимир Івасюк, Василь Зінкевич та Ліна Костенко. Знімали в стінах «Гуцульщини» і карпатські кіноісторії, як-от «Олекса Довбуш» та «Король Гір».
Влітку 2025 року ресторан отримав друге життя завдяки новим співвласникам Ігорю Штогрину та Андрію Бакаю. Вони ініціювали реставрацію історичної будівлі: очистили дерев’яні зруби, відновили дах та зберегли автентичні інтер’єрні елементи — косівські кахлі та глиняний посуд.
Ігор Штогрин каже, що реставрація врятувала будівлю.
«Нашим завданням було зберегти душу “Гуцульщини”. Ми хотіли реставрувати, а не просто зробити “ремонт”. Було важко знайти справжніх майстрів з дерева, які розуміють, як працювати з такою історичною пам’яткою. А коли почали реставрацію, з’ясувалося, що стан будівлі значно гірший, ніж ми очікували», — ділиться співвласник закладу.
У оновленій «Гуцульщині» можна скуштувати страви з традиційної кухні — зокрема, вареники з афинами, банош з полонини, терченики з мʼясом та грибною підливою, а також бринзові книглі із зеленню та грибами.
Проте частину меню для оновленого ресторану створив шеф-кухар Євген Клопотенко. Щоб перейняти автентику, він провів гастроекспедицію Карпатами та відродив 12 традиційних гуцульських страв: лютий сир, тертюхи, буришник, гуслянку, токан та інші локальні наїдки.
«Мені подобаються проєкти, в яких ти можеш допомогти відродити те, що цінне для України», — розповідає Євген Клопотенко.
Офіційне відкриття «Гуцульщини» відбулося 28 серпня — цього дня в ресторані пройшла тематична звана вечеря, де гості куштували сім ексклюзивних страв від Євгена Клопотенка. Нібито звична кухня — зокрема, грибна юшка чи банош — подавалася через зміну форми чи навіть агрегатного стану. Наприклад, борщ приготували у вигляді чотирьох соусів — зʼївши їх із хлібом, гості отримували насичений смак української страви.
Подія стала особливою завдяки поєднанню українських традицій із сучасністю. Вечерю супроводжувало вино, а за гарний настрій гостей відповідали ведучі заходу — комедійний колектив «Дикі гуцули». Ліричний настрій події створили вірші, які читала поетка Дарʼя Лісіч, а на відчуття ностальгії та спогадів наштовхнув виступ Івана Поповича — співака, голос якого лунав у стінах закладу майже 40 років тому.
У планах команди ресторану — стати культурно-гастрономічним центром Карпат, де зустрічаються кухня, культура й історія, зберігаючи унікальність і дух регіону.
