/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F278%2Fab5c313585df372b026fe6b8bafc627c.jpg)
«Йде епоха» – у Києві закривається кав’ярня, що безперервно працювала з 1998 року. Розповідаємо її історію
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F278%2Fab5c313585df372b026fe6b8bafc627c.jpg)
Кав’ярня «Kaffa», що біля Майдану Незалежності, закривається 20 вересня.
Засновник бюро екскурсій «Цікавий Київ» і громадський активіст Арсеній Фрінберг зазначає, що це кінець цілої епохи, адже «Kaffa» була однією з перших кав’ярень міста.
«Kaffa» на провулку Шевченка, 3, вперше відкрилася у 1998 році. Як пишуть у соцмережах кав’ярні, що саме у цьому закладі започаткували культуру кавування в Києві і долучили до неї українців. Оскільки заклад працює не кожен день, то ще завітати перед закриттям туди можна 11, 12, 13, 14 та 18, 19 і 20 вересня.
Кав’ярня вважається легендарною, і київські екскурсоводи часто включали її в маршрути. Наприклад, Юлія Бевзенко додавала її до маршруту«Вулички Майдану». Коло закладу є памятник кавомолці. Він виконаний відомим скульптором Володимиром Бєлоконем, який також створив «Закоханих ліхтарів» і «Дерево-стілець», встановлені на Майдані. Кавомолка розмальована жирафами, які є символом «Kaffa» та прикрашена великими зернами кави.
Читайте також: «Кавова супердержава». Як в Україні утворилась динамічна культура кави і що з нею буде далі
Одна з співзасновниць «Каффи», Олена Булигіна, в інтерв’ю розповіла історію появи кав’ярні. Новий проєкт був натхненний подорожжю до кав’ярні Pożegnanie z Afryką у Польщі на початку 90-х. Це був маленький заклад, де кава варилася в кавничках на газових пальниках, стільці були накриті мішками з-під зерен, а в повітрі панував неперевершений аромат кави. Атмосфера справила таке враження, що після повернення з’явилося бажання відкрити подібну кав’ярню в Києві. Назву вибрали на честь регіону в Ефіопії, батьківщини кавового дерева. Інтер’єр оформяли в африканському стилі архітектори Олег та Наталія Лабунські, які отримали за це нагороду.
Спочатку зерна привозили з Польщі і це було дорого, адже обирали зелену арабіку з понад 15 країн. Проте витрати виправдалися і до кав’ярні стояли черги, а візити до закладу стали ознакою стилю. Також у приміщення заборонили курити, адже ідея була у тому, що аромат кави має бути пріоритетом, а тютюновий дим його псує.
У 2005 році відкрився другий заклад мережі на Подолі, він працює і досі.
- #кафе
- #Київ
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті
