ЮНЕСКО вперше внесла до списку культурної спадщини людства всю кухню однієї країни
ЮНЕСКО вперше внесла до списку культурної спадщини людства всю кухню однієї країни

ЮНЕСКО вперше внесла до списку культурної спадщини людства всю кухню однієї країни

Італійська кухня офіційно внесена до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Це перший випадок, коли організація визнає не окрему кулінарну традицію, а національну кухню в цілому. Рішення ухвалили на асамблеї ЮНЕСКО в Делі після кампанії уряду прем’єр-міністерки Італії Джорджії Мелоні, повідомляє The Guardian.

ЮНЕСКО оголосила про включення італійської кухні до списку, підкресливши її культурне та соціальне значення. У заяві організації йдеться, що ця кухня є “культурним та соціальним поєднанням кулінарних традицій” і способом “турботи про себе та інших, вираження любові та повторного відкриття свого культурного коріння”. 

“Це спільна діяльність, яка підкреслює близькість до їжі, повагу до інгредієнтів та спільні моменти за столом… Люди різного віку та статі беруть участь, обмінюючись рецептами, пропозиціями та історіями, а бабусі та дідусі часто передають традиційні страви своїм онукам”, – додала в заяві ЮНЕСКО.

Уряд Мелоні прагнув цього статусу з моменту приходу до влади у жовтні 2022 року. Італія подала заявку через п’ять місяців після формування нового кабінету, наголошуючи на “зв’язку між традиційною кухнею, культурою та способом життя”. У заявці описували італійську кухню як “дружній соціальний ритуал, що об’єднує сім’ї та громади”.

“Ми перші у світі, хто отримав це визнання, яке шанує те, ким ми є, та нашу ідентичність. Для нас, італійців, кухня – це більше, ніж просто їжа чи колекція рецептів. Це набагато більше: це культура, традиції, праця та багатство”, – наголосила прем’єр-міністерка в Instagram.

Італія вже мала 21 традицію у списку ЮНЕСКО, включно з мистецтвом приготування неаполітанської піци та оперним співом. Тепер її кухня стала першою національною гастрономічною культурою, визнаною загалом. 

Міністр сільського господарства Франческо Лоллобриджида, який часто критикує будь-які зміни класичних італійських страв, назвав рішення “святом, яке належить усім”. Він підкреслив, що воно говорить про коріння, креативність та здатність Італії зберігати традиції. 

У звіті римського університету Ла Сапієнца, оприлюдненому 10 грудня, зазначається, що визнання італійських об’єктів та традицій об’єктами ЮНЕСКО раніше сприяло туристичному зростанню. Дослідники очікують нового підвищення інтересу з боку відвідувачів тепер, коли італійська кухня отримала окремий статус.

Раніше ЮНЕСКО спільно з Інтерполом презентували перший у світі віртуальний музей викрадених культурних цінностей, доступний для перегляду онлайн. Експозиція налічує 277 артефактів з міжнародної бази розшуку, які детально відтворили у 3D-форматі за допомогою генеративного штучного інтелекту. 



Источник материала
loader