26 апреля, пятница
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Зникаючі сліди історії, або Площа Ринок в унікальних світлинах
Зникаючі сліди історії, або Площа Ринок в унікальних світлинах

Зникаючі сліди історії, або Площа Ринок в унікальних світлинах

Площа Ринок (1906р) Завтра, 20 травня 2019 року, о 16 год.

у Львівському історичному музеї (пл.

Ринок, 6) відбудеться відкриття виставки “Площа Ринок: зникаючі сліди історії”.

Ринок — серце Львова.

Головна площа Міста — це модель співіснування людей різних національностей, віросповідань, традицій у єдиному просторі.

Шкода, що сьогодні кам’яниці, створені відомими зодчими та включені у 1998 році до списку Світової спадщини ЮНЕСКО, стали лише гарним фасадом для закладів харчування, і власне з ними асоціюються у пересічного львів’янина і туриста.

“Площа Ринок: зникаючі сліди історії”Мета виставки — показати відвідувачу як змінювалась Площа впродовж століть, розповісти про видатних мешканців кам’яниць (серед яких були й монархи), розкрити діяльність інституцій, які розташовувались у ринкових будинках, де немало було й українських.

Експозиція виставки розмістилась у трьох залах (пл.

Ринок,6; ІІІ поверх).

Львівська ратуша, 1846-1847 рр.

У другій залі репрезентовано історію кам’яниць, в яких розміщувались Історичний музей міста Львова та Національний музей імені короля Яна ІІІ, правонаступником яких став Львівський історичний музей.

У третій залі розкрито історію п’ятнадцяти найбільш знакових будівель, серед яких: резиденція архієпископів, палац князів Любомирських (він же будинок «Просвіти»), кам’яниці Бернатовичів, Коритовичів, Бачевських, Ціпперів тощо….

Будівля на площі Ринок №10 – давній палац Любомирських.

Тут розташувалися українські товариства та установи: «Боян», «Просвіта», «Руська Бесіда», «Клуб русинок»На виставці представлено понад 300 пам’яток із 17 фондових груп музею.

Серед них чимало раритетів з музейного зібрання: листи, написані власноруч та скріплені особистими підписами батьків Яна ІІІ Собеського — Якуба та Теофілії; королів Речі Посполитої Михайла Корибута Вишневецького та Яна ІІІ Собеського, польського військового діяча та маршала Франції Юзефа Понятовського, рукопис манускрипту львівського історика Дениса Зубрицького про облогу Львова у 1655 році, монети (орти та шостаки), карбовані у Львові 1656 — 1660 роках, скринька ХVІІ ст., знайдена під час археологічних досліджень на пл.

Ринок, 25, різьблена дерев’яна балка 1669 р., з будинку на пл.

Ринок, 24 та ін.

Світлини, представлені на виставці, виконані у більшому форматі з оригіналів, що зберігаються у Львівському історичному музеї.

Будинок Собецького на Площі Ринок.

Автор Станіслав Тондос.

Супровідні тексти подані українською та англійською мовами, що дасть можливість ширшій аудиторії познайомитись з історією головної площі Львова.

При створенні виставки автори використовували праці відомих дослідників історії Львова: Олександра Чоловського, Луції Харевич, Фрацішка Яворського, Івана Крип’якевича, Володимира Вуйцика, Бориса Мельника, Ігоря Мельника, Ореста Зайця, Івана Паславського, Ірини Котлобулатової, а також наукові доробки співробітників Львівського історичного музею: Алли Крутоус, Тетяни Петрів, Ольги Перелигіної.

Площа Ринок, початок ХХ ст.

Автор ідеї: Ірина Полянська.

Автори концепції і куратори виставки: Ірина Полянська та Світлана Олексенко.

Адаптація текстів з історичних видань: Ірина Полянська.

Редагування текстів: Олена Роман, Андрій Музика, Тетяна Петрів.

Переклад англійською мовою: Андрій Познахівський.

Художнє вирішення: Світлана Олексенко, Юрій Рябий.

Комп’ютерний дизайн: Ольга Аржанова, Христина Маліновська.

Источник материала
Поделиться сюжетом