За тиждень до початку Великого посту християни східного обряду зустрічають Маленицу.
Ці сім святкових днів (з 24 лютого по 1 березня) в Україні називаються ще «Масляна».
Loading...
Про це повідомляє НАРОДНА ПРАВДА посилаючись на Факти.
В останні сім днів перед самим тривалим і суворим постом в році віруючі вже не їдять м’ясних страв.
У неділю перед Масницею — так звану м’ясопусну (23 лютого) — прийнято доїсти все м’ясне в будинку.
У народі Масляна здавна вважався проводами зими, у нинішньому ж році вона випала на останній тиждень лютого, так що є ще один привід для веселощів.
А для того щоб прогнати холод і смуток і радісно зустріти весну, треба запросити в будинок гостей і від душі пригостити їх млинцями та варениками з сиром і сметаною.
Традиції масниці.
Отже, три головних дня на Сирному тижні — це «Зустрічний» понеділок, Широкий четвер і неділя.
У понеділок, перший день Масниці, жінки збиралися для оригінального обрядового дійства, яке називалося «справляти колодку».
З самого ранку вони приходили в шинок, де одна з подруг викладала на стіл дерев’яну колодку й вигукувала: «Колодка народилася!» Колодку, як дитя, загортали в пелюшки і співали: «Вже наше дитя народилося, а вже дитя на світ Божий та й з’єднання явилося!» Звичайно, «родини» треба було зазначити, перекинувши по чарці.
Так, кожен день Масляної жінки знаходили привід повеселитися, відзначаючи якусь подію з «життя» колодки: «хрестини», «весілля» і навіть поховай з поминками.
Добряче «підігрівшись», жінки вирушали по дворах для іншого обряду, який мав виховних характер: треба було знайти хлопців, які не одружилися у минулий м’ясоїд, і «покарати» їх за це, прив’язавши до нозі або руці ту саму колодку.
Зняти її дозволялося тільки за хороший викуп.
Таким чином люди старші навчали жінок молодь: жити потрібно обов’язково в парі, настав час створювати сім’ю.
Іноді «діставалася» колодка і дівчатам, а також їхнім батькам, які не потурбувалися про те, щоб вчасно видати дочок заміж.
Найвеселіший день Масляної — Широкий четвер.
Зяті ходили в гості на млинці та вареники до тещі (в деяких регіонах України для цієї важливої справи обирали інший день — п’ятницю).
Молодь влаштовувала масові гуляння з піснями, танцями, іграми.
А ще хлопці й дівчата наряджали солом’яне опудало, яке називали «стара баба».
«Баба» символізувала зиму.
З нею ходили по дворах, катали на санях.
Ну, а в останній день тижня — в Прощену неділю — люди доїдали всі молочні страви, винились перед один одним і налаштовувалися на посаду.
Традиційно в цей день відвідували бідняків.
Старим, вдовам і сиротам привозили пісні продукти: крупи, сухі та солоні гриби, овочі та олію.
А молодь у неділю спалювала або топила в річці «бабу-зиму», щоб таким чином остаточно прогнати холод.
При цьому дівчата голосили: «Масляна, Масляна, яка ж ти мала! Якби ж тебе сім неділь, а посту — одна».
Чого не можна робити на Масляну.
Протягом Масляного тижня віруючі не їдять м’яса.
Нудьгувати і сумувати в цей період не можна.
Вважається, що людина, яка проведе Масляну голодно і невесело, не буде щастити протягом усього року.
Не можна обділити увагою тещу, кумів та інших родичів.
З четверга Масляного тижня не можна виконувати домашню роботу: шити, прати тощо.
Що можна робити.
Веселитися від душі.
Запрошувати гостей і самим ходити на посиденьки до родичів.
Більш того, нехтувати цією традицією не годиться, адже, згідно з повір’ям: «Хто на Масницю в будинку залишиться, той поховає своє господарство».
Їсти млинці, млинці з маслом та різними начинками, а також вареники зі сметаною, інші молочні і яєчні страви (у віруючих на цьому тижні немає посту в середу і п’ятницю).