Мін'юст скасував передачу Почаївської лаври УПЦ МП
Мін'юст скасував передачу Почаївської лаври УПЦ МП

Мін'юст скасував передачу Почаївської лаври УПЦ МП

Почаївська лавра.

Архівне фото.

Міністерство юстиції України скасувало перереєстрацію споруд Свято-Успенської Почаївської Лаври.

Про це повідомила перший заступник міністра юстиції України Олена Сукманова, передає прес-служба відомства.

"Комісія Мін'юсту на своєму засіданні задовольнила скаргу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, який просив скасувати рішення про державну реєстрацію права користування на комплекс споруд Свято-Успенської Почаївської Лаври за релігійною організацією Почаївська Свято-Успенська Лавра.

Відповідний наказ Мін'юсту було підписано сьогодні", - зазначила Сукманова.

Наголошується, що реєстратор здійснив державну реєстрацію права користування на комплекс споруд Свято-Успенської Почаївської Лаври з порушеннями вимог чинного законодавства.

"Саме тому це рішення про державну реєстрацію було скасовано, а державному реєстратору, який його здійснив, блоковано доступ до державного реєстру прав на нерухоме майно", - зазначила перший заступник міністра юстиції.

Раніше депутат Почаївської міської ради Тарас Паляниця повідомляв, що Почаївську лавру в Тернопільській області незаконно передали в користування Українській православній церкві Московського патріархату (УПЦ МП).

Депутат продемонстрував виписку з Держреєстру, згідно якої споруди Лаври записано на УПЦ МП до 1 січня 2052 року з правом пролонгації.

Предстоятель УПЦ КП, патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет заявив, що Росія не має в Україні церковної власності, а після визнання Єдиної української помісної православної церкви Києво-Печерська і Почаївська лаври мають перейти у власність української церкви.

Свято-Успенська Почаївська лавра розташована в однойменному місті Кременецького району Тернопільської області.

Є найбільшим православним храмовим комплексом на Західній Україні і другим по країні після Києво-Печерської лаври.

Источник материала
Поделиться сюжетом