Політики Південної Африки визнали ключову роль ВДЕ
Політики Південної Африки визнали ключову роль ВДЕ

Політики Південної Африки визнали ключову роль ВДЕ

Правляча партія Південно-Африканської Республіки в своїй передвиборчій програмі на 2019 рік визнала провідну роль відновлюваних джерел енергії в подальшому розвитку енергетичного сектору країни та необхідність у справедливій трансформації вугільних регіонів.

Нова партійна програма Африканського Національного Конгресу (АНК) містить детальні позиції стосовно розвитку відновлюваної енергетики та справедливої соціально-економічної трансформації, з нульовою згадкою про попередні ядерні плани країни.

Як повідомляє виданння Businesstech, правляча партія зосередила особливу увагу на відновлюваній енергетиці, обіцяючи вивести державну енергетичну компанію Escom в коло технологічних лідерів, а також виділити фінансові ресурси для підвищення кваліфікації енергетиків та підготовки до широкого застосування нових технологій.

Зокрема тепер в своїй програмі АНК обіцяє:.

Просувати збільшення частки відновлюваної енергетики у енергетичному балансі країни, щоб зменшити вартість енергетичних послуг та скоротити викиди парникових газів.

Розбудувати сучасну промисловість та створити нові робочі місця через локалізацію виробництва обладнання для відновлюваної енергетики.

Забезпечити соціальну справедливість, визнаючи що "потреби людей і довкілля знаходяться в центрі справедливого переходу до сталого низьковуглецевого енергетичного майбутнього", вирішити питання перекваліфікації та соціального забезпечення робітників вугільної галузі.

Розробити та запровадити спеціальну спрямовану на молодь програму освіти та професійної підготовки в сфері відновлюваної енергетики.

Змінити роль державної енергокомпанії Eskom в бік активної участі в розвитку сектору відновлюваної енергетики.

Сприяти поширенню нових моделей місцевого управління енергетичною інфраструктурою.

Попередні виборчі маніфести партії практично не торкалися питань енергетичної політики в змістовних деталях, хоча маніфест 2014 року мав принаймні два згадки стосовно ядерної енергетики.

Ядерна енергетика була гострою темою протягом останніх кількох років адміністрації президента Джейкоба Зуми.

Колишній президент хотів побудувати до восьми ядерних реакторів російського виробництва, сукупною потужністю 9600 мегават.

Через корупційний скандал угода з Росатомом вартістю в 1 трлн.

рандів була скасована, а в АНК відбулися значні внутрішні перетворення.

Нове керівництво партії тепер наполегливо докладає зусиль для розвитку відновлюваних джерел енергії.

Одним з перших кроків стало те, що державні університети Мпумаланги та Північної Капської провінції запроваджують навчальні програми з відновлюваної енергетики.

Загалом курс на розвиток ВДЕ в політиці АНК не є несподіваним, відповідні положення стосовно енергетичної політики були зафіксовані в 2018 році в урядовому "Інтегрованому ресурсному плані".

Цей Інтегрований план розглядає три сценарії розвитку енергетики до 2050 року при низькому, середньому та високому економічному зростанні.

У всіх сценаріях зменшується роль вугільної, газової та атомної енергетики, а також передбачається стрімкий ріст відновлюваної енергетики.

Очікується, що до 2050 року частка вугілля в енергетичному балансі країни буде становити менше 10%, причому відновлювані джерела енергії та газ будуть забезпечувати 80% виробництва енергії.

Єдина атомна електростанція країни, Коеберг, за планом має бути виведена з експлуатації протягом 2040-х років.

Источник материала
Поделиться сюжетом