Забрати Томос: Константинополь жорстко звернувся до РПЦ
Забрати Томос: Константинополь жорстко звернувся до РПЦ

Забрати Томос: Константинополь жорстко звернувся до РПЦ

Надання Томосу Православної церкви України не виноситимуть на обговорення зборів предстоятелів православних церков і Всеправославного собору.

Таке рішення озвучив Вселенський патріарх Варфоломій, відреагувавши на ініціативи ряду церков, які залежать від РПЦ, передає Сerkvarium.

У відповідь на заклик предстоятеля Антіохійської церкви патріарха Іоанна провести собор, із Константинополя направили лист із відмовою, нагадавши про історичні причини.

"У відповідь ми вас інформуємо, що після того, як чотири православних церкви, з церковної і богословської точки зору без причини, відмовилися бути присутніми в справі Вселенського священного собору, чому немає виправдань, і ваша давня церква була однією з них, Вселенський патріархат має серйозні підстави утриматися від таких зборів на загальноправославному рівні, які будуть марними, оскільки приведуть до згоди тільки в тому, що учасники будуть не згодні один із одним", – сказано в листі.

Йдеться про Всеправославний собор на Криті в 2016 році, який проігнорували Антиохійська, Російська, Болгарська і Грузинська церкви.

За словами Варфоломія, це позбавило їх права вимагати всеправославних обговорень у подальшому.

"Велика свята церква Христова, дивлячись у любов і самопожертву, без свого інтересу або тиску, з однією метою єдності українського народу і припинення поділу і розколу в зборах мільйонів віруючих, до обіймів канонічної Церкви після того, коли вони були поза нею несправедливо, слідуючи церковній традиції і канонам, нагородила автокефалією церкву України тим же способом, як отримали внутрішню адміністрацію всі інші новостворені автокефальні церкви, які затверджені тим же методом без православного собору або загального обговорення з братніми автокефальними церквами, визнані в їхньому становищі усіма церквами, і імена їх нових предстоятелів додані в диптих", – підкреслив Варфоломій, зазначивши, що надання Томосу ПЦУ було обумовлено пастирської необхідністю.

Відзначається, що собор, про який говорить РПЦ – теоретично неможливий, адже без участі ПЦУ Константинополь провести його не погодиться, а українську делегацію Москва, найімовірніше, визнати відмовиться.

Як повідомляв "Знай.

ua", експерти заявили, що українці можуть втратити Томос про автокефалію.

Також "Знай.

ua" писав, Епіфаній звернувся до Путіна.

Источник материала
Поделиться сюжетом