Найдавніший путівник: прилад Васко да Гами потрапив до книги рекордів Гіннеса
Найдавніший путівник: прилад Васко да Гами потрапив до книги рекордів Гіннеса

Найдавніший путівник: прилад Васко да Гами потрапив до книги рекордів Гіннеса

Представники Книги рекордів Гіннеса визначили один з найстаріших астрономічних інструментів, що служив для вимірювання горизонтальних кутів і визначення широт і довгот небесних тіл.

Мова йде про астролябію, яка використовувалася стародавніми астрономами і дослідниками.

За даними Уорікського универсета, інструмент знайшли на місці аварії корабля португальського дослідника Васко да Гами.

"Рекордсмена" створили в період з 1496 по 1501 роки, пише Daily Mail.

Пристрій, на думку вчених, ймовірно, використовувалася під час другої подорожі да Гами в Індію між 1502 й 1503 роками і тепер поповнить рідкісний список інших астролябів, знайдених на стародавніх кораблях по всьому світу, яких всього 104.

Виявлена астролябія.

За словами істориків, ці пристрої часто використовувалися португальськими дослідниками і грали вирішальну роль у навігації по маршрутах, використовуючи в якості орієнтирів сузір'я.

Астролябія да Гама також є єдиним подібним пристроєм, прикрашених гербами конкретної країни.

У заяві дослідників кажуть, що відкриття "заповнює хронологічну прогалину в розвитку цих знакових інструментів і вважається перехідним інструментом між класичною астролябією і астролябією відкритого типу, яка почала використовуватися десь до 1517 року".

Хоча сам артефакт є одним з найдавніших в історії людства, технологія, використовувана для ідентифікації пристрою, є передовою.

3D-модель астролябії.

За допомогою високих лазерних технологій і 3D-зображень, здатних збирати більш 50 000 точок в секунду, дослідники змогли відтворити комп'ютеризовану модель артефакту.

Як повідомляв портал "Знай.

uа", британські археологи на місці видобування каменю для будівництва Адрианового валу виявили малюнки римських солдатів віком 1800 років.

Також "Знай.

uа" писав, невідомі увірвалися в одну з церков Дубліна і опоганили зберігалися там святині і останки.

Источник материала
Поделиться сюжетом