Асоціація водоканалів вимагає підвищити тарифи на воду на 15%
Асоціація водоканалів вимагає підвищити тарифи на воду на 15%

Асоціація водоканалів вимагає підвищити тарифи на воду на 15%

Віце-президент Асоціації «Укрводоканалекологія» Ольга Бабій заявила, що водоканали неодноразово подавали пропозиції про коригування тарифів до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Проте комісія не реагує на такі заяви.

Останні два роки в бюджети не закладали кошти для погашення різниці між діючими та економічно-обґрунтованими тарифами водоканалів.

Через подорожчання електроенергії та збиткові тарифи водоканали сукупно заборгували вже 6 млрд грн.

Наприкінці березня спливає строк дії договору водоканалів із постачальником електроенергії «Укрінтеренерго», та знайти нових постачальників не вдається через великі борги цих підприємств.

Підвищення тарифів водоканалів в середньому на 15%, на думку Бабій, забезпечило б надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення.

«Але за існуючою процедурою, навіть при схваленні комісією нових тарифів, водоканали отримають необхідні кошти лише у травні», - звертає увагу експерт.

Відповідні попередження ці підприємства вже отримали від енергопостачальної компанії «Укрінтеренерго».

Найбільше можуть постраждати мешканці Дніпропетровської, Донецької, частково Полтавської областей.

Керівники водоканалів попереджають: якщо каналізаційні насосні станції не працюватимуть протягом п’яти діб, а температура у цей період складатиме плюс 15, згадані вище регіони перетворяться на зону екологічного лиха.

«Водоканали штучно доводять до банкрутства, можливо, щоб потім приватизувати.

Але в жодній країні майно водоканалів не може бути приватною власністю, тому що це критична інфраструктура.» - наголошує Ольга Бабій.

Источник материала
Поделиться сюжетом