19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Фракція "Свободи" у Київраді вимагає переглянути реєстр "комуністичних" пам'яток Києва
Фракція "Свободи" у Київраді вимагає переглянути реєстр "комуністичних" пам'яток Києва

Фракція "Свободи" у Київраді вимагає переглянути реєстр "комуністичних" пам'яток Києва

Керівництво Міністерства культури та КМДА повинно терміново переглянути державний Реєстр пам'яток місцевого значення м.

Про це сьогодні під час прес-конференції в інформаційному агентстві УНІАН заявив голова фракції ВО "Свобода" в Київраді Юрій Сиротюк.

Зокрема, він наголосив, що в державному реєстрі досі перебувають сотні об'єктів без історичної чи архітектурної цінності, збудовані у радянські часи й перебудовані наприкінці ХХ ст.

з повною втратою автентичності.

Вони не мали і не мають впливу на розвиток культури, архітектури, містобудування чи мистецтва столиці, не пов'язані з історичними подіями, віруваннями, життям і діяльністю видатних киян, не створені відомими архітекторами і не належать до культурної спадщини національної меншини чи регіональної етнічної групи.

Проте держава продовжує берегти їх як пам'ять про "видатних діячів" радянського режиму."Київ провалює декомунізацію.

На вулицях столиці досі сотні так званих "пам'яток радянської спадщини".

За злочинного зволікання посадових осіб Міністерства культури України та Департаменту охорони культурної спадщини КМДА, у нас досі не перейменовані вулиці, названі іменами катів українського народу, а на будинках на їхню честь почеплені меморіальні дошки.

Усе це має бути демонтоване і вивезене.

Для цього ми маємо об'єднати сили для реального громадського тиску на владу, аби відновити самоврядування київської громади і повноцінно завершити декомунізацію", – наголосив Юрій Сиротюк.

Громадський діяч Олександр Аронець представив перелік об'єктів, які безпідставно перебувають у державному Реєстрі пам'яток місцевого значення м.

Києва всупереч вимогам Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного режимів".

Переважно це будинки, у яких раніше розміщувалися явочні квартири комуністів, мешкали командувачі Червоної армії, діячі радянської влади та співробітники НКВС."Декомунізація Києва буде завершена тоді, коли з мапи столиці зникнуть усі згадки про василевських, пироговських, петрушок, гречків та інших злочинців та колаборантів, чекістів та комуністів, на чиїх руках – кров тисяч замордованих українців.

Мінкульт має вилучити з Державного реєстру об'єкти вшанування сталінських катів", - заявив Олександр Аронець.

Учасники прес-конференції виступили зі зверненням до міністра культури України Євгена Нищука з вимогою вилучити з державного Реєстру пам'яток місцевого значення м.

Києва об'єкти, які втратили предмет охорони, автентичність, не мали впливу на розвиток містобудування та присвячені особам, які підлягають декомунізації відповідно до Закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

В якості прикладу "пам'яток" комуністичного режиму, які ще досі охороняє українська держава, Олександр Аронець навів садибу по вул.

Січових Стрільців, 46, у якому проживало подружжя письменників-комуністів Василевської та Корнійчука (занесений до реєстру 15.09.2010 р., охоронний №602-Кв.), будинок по вул.

Володимирській, 84, у якому була явочна квартира Залізничного підпільного райкому КП(б)У (занесений до реєстру 15.09.2010 р., охоронний №620-Кв), де діяв так званий "підпільний райком компартії", особняк командувача військ Київського військового округу у пров.

Запечерному, 2 (занесений до реєстру 24.09.2008 р., охоронний №509-Кв), житловий будинок співробітників НКВС по вул.

Богомольця, 7/14 (занесений до реєстру 07.09.2006 р., охоронний №388-Кв), житловий будинок для командного складу Червоної армії по вул.

Інститутській, 15/5 (занесений до реєстру 07.09.2006 р., охоронний № 406-Кв).

Источник материала
Поделиться сюжетом