У нову Церкву перейшли 43, а не 499 громади – УПЦ
У нову Церкву перейшли 43, а не 499 громади – УПЦ

У нову Церкву перейшли 43, а не 499 громади – УПЦ

Центр інформації УПЦ.

Всього 43 громади Української Православної Церкви з понад 12 тисяч громад добровільно перейшли в нову Православну Церкву України, ще десятки "переходів" є захопленнями храмів і церковного майна УПЦ.

Про це йшла мова на прес-конференції представників УПЦ в Києво-Печерській лаврі, повідомляє Центр інформації УПЦ.

Як розповів голова інформаційно-просвітницького відділу УПЦ архієпископ Климент (Вечеря), в більшості випадків "переходи" відбуваються без відповідних документів та законодавчих рішень, таким чином "узаконюється беззаконня".

З 2015 року УПЦ веде міжнародну правозахисну діяльність та інформує міжнародну громадськість про порушення прав віруючих, повідомив глава Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Віктор (Коцаба).

Як повідомив владика, представники УПЦ беруть участь у постійних нарадах при ОБСЄ, сесіях з прав людини в ООН, а також проводять зустрічі з представниками Європарламенту.

"Міжнародне співтовариство добре знайоме з порушенням прав віруючих.

Як представники Церкви, ми доносимо інформацію, це наш обов'язок, бо порушуються права мільйонів віруючих", - сказав єпископ Віктор.

"На початку Великого посту наші священики почали отримувати повідомлення від Міністерства культури, в яких повідомлялося, що вони зобов'язані змінити назву на підставі так званої релігієзнавчої експертизи.

Мінкультури вважає, що УПЦ підпадає під дію цього закону.

Однак ми вважаємо, що немає жодних законних підстав для зміни назви наших релігійних організацій, і подали позов на Мінкультури", - розповів голова юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов.

Юрист також зазначив, що останнім часом почастішали випадки психологічного тиску на священиків та вірних УПЦ, а також – випадки відкриття кримінального провадження за нібито "розпалювання релігійної ворожнечі".

Також протоієрей Олександр Бахов розповів про стандартною схемою, за якою відбуваються "переходи" релігійних громад в нову Церкву.

"Більшість переходів відбувається на західній Україні за стандартними схемами, в яких часто беруть участь представники органів місцевого самоврядування.

Згідно із законодавством, змінити підпорядкованість може тільки релігійна громада.

Однак, підміняючи поняття релігійної та територіальної громади, відбуваються такі псевдопереходы, після чого документи про нібито відбувся зборах релігійної громади передаються до адміністрації", - розповів отець Олександр.

За інформацією УПЦ, найбільше захоплень храмів відбувається на Західній Україні – у Волинській, Рівненській, Чернівецькій областях.

"Наші віруючі не відчувають захищеності від держави, - розповідає голова прес-служби Волинської єпархії УПЦ протоієрей Олег Точинский.

- Представники влади вважають за краще або не реагувати на наші заяви, або реагувати дивним способом, надсилаючи листа про те, що наші збори пройшли нібито з порушенням закону".

За словами волинського священика, при захоплення храмів УПЦ активісти нової Церкви користуються "самими варварськими методами".

"Рейдери не гребують ніякими методами, використовують пилки, болгарки, ломи, щоб зламувати замки на дверях наших храмів.

І все це відбувається за мовчазною згодою поліції.

Нам відомі випадки, коли поліція навіть захищала тих, хто зламував на очах замки на наших храмах", - розповів він.

comстаном на 26 березня.

За даними УПЦ станом на 26 березня захоплено 62 храму.

У звіті керуючого справами УПЦ митрополита Антонія (Паканича) за 2018 рік зазначалося, що в УПЦ 12092 релігійних громад.

Источник материала
Поделиться сюжетом