У Києві пройдуть пам'ятні заходи до 33-ї річниці Чорнобильської трагедії
У Києві пройдуть пам'ятні заходи до 33-ї річниці Чорнобильської трагедії

У Києві пройдуть пам'ятні заходи до 33-ї річниці Чорнобильської трагедії

У столиці з 22 по 26 квітня відбудуться урочисті й пам'ятні заходи до 33-ї річниці Чорнобильської трагедії: покладання квітів, мітинги-реквієми, тематичні виставки.

Відповідний план проведення заходів вже затвердили в Київській міській державній адміністрації, передає прес-служба відомства.

Так, 24 квітня у Київському міському Палаці ветеранів (вул.

Бастіонна, 11) відбудеться міський захід "Реквієм Чорнобиля" за участю керівництва міста та представників громадських організацій чорнобильців Києва.

У п'ятницю, 26 квітня, покладатимуть квіти до меморіального кургану "Героям Чорнобиля" на території Меморіального комплексу жертвам Чорнобильської катастрофи в Києві; проведуть поминальний молебень за тими, хто загинув чи помер внаслідок катастрофи.

Також 26 квітня за участю керівництва держави та столиці проведуть урочисту церемонію покладання квітів до пам'ятного знаку "Воїнам Чорнобиля" та меморіального кургану "Героям Чорнобиля" на території Меморіального комплексу жертвам Чорнобильської катастрофи в Києві (вул.

Миру, 16).

Цього ж дня у столиці проведуть мітинг-реквієм "І мертвим, і живим, і ненародженим..." на території меморіального комплексу "Пам'ятник жертвам Чорнобильської трагедії".

Концерт-реквієм "Чорнобиль - молодь пам'ятатиме" відбудеться 23 квітня у Патріаршому соборі Воскресіння Христового (вул.

Микільсько-Слобідська, 5).

З 22 по 26 квітня для учасників ліквідації аварії на ЧАЕС проведуть Тиждень здоров'я (огляд спеціалістів, діагностичні та лабораторні дослідження).

Крім того, у столичних загальноосвітніх навчальних закладах протягом 25-26 квітня проводитимуть уроки, години пам'яті, виховні години.

Також у ці дні для учнів організовуватимуть перегляди кіноматеріалів і фотовиставок.

"Протягом квітня заплановані зустрічі учнівської молоді з ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС, засідання за круглим столом із обговоренням наслідків трагедії..

Окрім цього, у квітні триватимуть творчі мистецькі заходи, проекти, тематичні просвітницькі заходи у закладах освіти", - зазначили в КМДА, додавши, що заходи до 33-ї річниці Чорнобильської трагедії триватимуть у всіх районах столиці.

Будівля енергоблоку, покрівля машинного залу частково обвалилися.

Виникло понад 30 вогнищ пожежі, основні з них через годину були придушені, а до 05:00 26 квітня пожежу ліквідували.

Радіоактивна хмара від аварії накрила європейську частину СРСР, більшу частину Європи, східну частину США.

Приблизно 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі.

Із зони ураження були евакуйовані близько 200 тис.

Ситуація ускладнювалася тим, що радянське керівництво довго замовчувало факт катастрофи, а 1 травня люди, нічого не знаючи, вийшли на травневий мітинг.

За даними організації "Союз "Чорнобиль", з 600 тис.

ліквідаторів 10% померло, а ще 165 тис.

стали інвалідами.

Источник материала
Поделиться сюжетом