В Мінюсті назвали «провісників» рейдерської атаки
В Мінюсті назвали «провісників» рейдерської атаки

В Мінюсті назвали «провісників» рейдерської атаки

Про це заявила перший заступник міністра юстиції Олена Сукманова, говориться у повідомленні Мінюсту.

«Вже сьогодні кожен власник може захистити свій бізнес, використовуючи існуючі й доволі ефективні інструменти.

Тому я закликаю усіх не чекати нових законів і не покладатися виключно на державу.

Зробіть для початку, як кажуть, домашню роботу.

Це вже значно спростить вам життя», — зазначила Олена Сукманова.

За її словами, для початку всім компаніям дуже важливо зробити аудит реєстрації активів для того, щоб переконатися, що із реєстрацією все гаразд і відповідно з правом власності також.

А після цього — постійно моніторити стан реєстрації, додала Олена Сукманова.

«Також компаніям варто було б активніше використовувати такий інструмент захисту як корпоративний договір — документ, за яким учасники товариства зобов«язуються реалізувати свої права та повноваження певним чином, або утриматися від їх реалізації», — наголосила перший заступник Міністра юстиції.

Вона додала, що у корпоративному договорі прописується процедура викупу часток, акцій, правила виплати дивідендів, участь в управлінні, утримання від відчуження часток, акцій тощо.

«Важливо, що на відміну від статуту корпоративний договір є конфіденційним документом і його наявність значно ускладнить життя можливим рейдерам», — підкреслила Олена Сукманова.

Окрім того, перший заступник Міністра юстиції розповіла присутнім про фактори, які можна розцінювати як ознаки можливої рейдерської атаки і які повинні насторожити власника бізнесу.

«Серед таких провісників — конверти з чистими листами або рекламою, збільшення кількості різних перевірок як намагання отримати максимальну кількість документів, розповсюдження негативної інформації у ЗМІ, позови за різними підставами.

Окрім того, серед таких маячків — пропозиції продати бізнес, навіть якщо власник не планує і не планував його продавати, скуповування ваших боргів та часте отримання інформації з реєстру про вашу компанію», — наголосила Олена Сукманова.

Источник материала
Поделиться сюжетом