Ринок української свинини страждає від "сірого" імпорту – експерт
Ринок української свинини страждає від "сірого" імпорту – експерт

Ринок української свинини страждає від "сірого" імпорту – експерт

11 травня.

Українські фермери страждають від "сірого" імпорту свинини.

Про це у своєму блозі написала голова Асоціації тваринників України (АТУ) Ірина Паламар, передає УНН.

"Проблема "сірого" імпорту свинини до України позначилася на падінні закупівельних цін на живець свиней до рівня собівартості", - уточнила вона.

З метою захисту інтересів українського виробника у грудні минулого року АТУ звернулася до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, нагадала Паламар.

"У відповідь нам вдалося частково вплинути на ситуацію з "сірим" імпортом свинини.

Завдяки тому, що держава посилила митний контроль над ввезенням в Україну свинини, закупівельна ціна на живець свиней почала рости.

Звісно, додатково на цю ситуацію вплинула ще й проблема з АЧС в Китаї, який є одним із ключових імпортерів свинини у світі", - зазначила вона.

Нещодавно АТУ звернулася до Держпродспоживслужби, пише Паламар.

Тваринники просять контролерів відкрити ринок Китайської Народної Республіки для експорту української свинини.

"Нагадаю, що одним із ключових бар’єрів у відкритті ринку Китаю для експорту свинини була проблема з АЧС в Україні та відсутність її в Китаї", - уточнила експерт.

Станом на сьогодні закупівельні ціни на живець свиней зросли, і це є тимчасовою перемогою, вважає експерт.

"Дуже важливо і надалі нам разом продовжувати відстоювати інтереси наші спільні інтереси – інтереси українського виробника свинини та протистояти "сірому" імпорту свинини", - резюмувала вона.

Серед факторів, які зумовили таку сумну картину: інфляційні процеси та епідемія африканської чуми свиней (АЧС), каже політик.

Источник материала
Поделиться сюжетом