"Приниження мене як предстоятеля": Епіфаній прокоментував ультиматуми Філарета
"Приниження мене як предстоятеля": Епіфаній прокоментував ультиматуми Філарета

"Приниження мене як предстоятеля": Епіфаній прокоментував ультиматуми Філарета

Предстоятель ПЦУ Епіфаній заявив, що готовий прислухатися до порад Філарета, але не виконувати його ультиматуми.

Про це він розповів в інтерв'ю ВВС News Україна.

"Загалом я не ігнорував його думку, я часто з ним спілкувався та спілкуюсь", - розповів Епіфаній та наголосив, що потрібно зрозуміти формат спілкування.

Він підкреслив, що у Філарета є великий досвід керівництва церквою понад півстоліття.

"Але я не готовий виконувати певні ультиматуми, бо я законно обраний на Об'єднавчому соборі предстоятель", - заявив Епіфаній та додав, що одноосібно він не має права змінювати те, що було ухвалено колегіально собором.

"Тому я прислухався, я спілкувався, але весь цей час певною мірою було навіть деяке приниження мене як предстоятеля церкви через тиск та вимоги, несумісні зі статутом і Томосом", - поділився очільник ПЦУ.

Водночас він пообіцяв, що незважаючи ні на що, буде робити усе можливе заради миру та єдності.

Раніше почесний патріарх Філарет стверджував, що Епіфаній не дотримався домовленостей про те, що він представлятиме ПЦУ за межами України, а внутрішні питання церкви має вирішувати Філарет.

Також він вимагав від Епіфанія не робити нічого у церкві без його згоди.

Цю тезу підтвердив і предстоятель ПЦУ митрополит Київський Епіфаній.

"Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу й усіх здобутків церковної незалежності", - наголосив він.

В Мінкульті поспішили запевнити, що УПЦ Київського патріархату ліквідований 15 грудня 2018 року під час Об'єднаного собору за участі представників влади, УПЦ КП, УАПЦ і частини УПЦ МП.

Зазначимо, на нашуміле запрошення Філарета взяти участь у молитовному святкуванні на честь священномученика Макарія відгукнулось лише четверо єпископів з понад 60.

Источник материала
Поделиться сюжетом