У Раді підготували рішення щодо екоподатку, - ЗМІ
У Раді підготували рішення щодо екоподатку, - ЗМІ

У Раді підготували рішення щодо екоподатку, - ЗМІ

Гроші від екоподатку використовуються не за призначенням, у Верховній Раді пропонують прийняти європейські норми і поліпшити екологію України.

Як розповіла "Обозревателю" народний депутат від фракції Радикальної партії Валерія Заружко, для цієї мети в парламенті є проекти законів 10146 і 10147.

Екологічний податок - механізм відшкодування шкоди природі, що заподіяна в результаті діяльності людини.

Справа в тому, що зараз отримані гроші використовуються неефективно.

Їх можуть направити на погашення боргів по виплаті заробітних плат або на утримання держструктур, але не на екологію.

“Виходячи з статистичних даних, лише 25% від екокоштів йдуть за призначенням.

Крім цільового використання, ми хочемо запровадити податкові стимули для підприємств, щоб вони інвестували в модернізацію та оновлення своїх потужностей.

Як це зробимо? З коштів, інвестованих в екологічну безпеку обладнання, підприємства мали можливість до 70% екоподатку списувати.

І ще важливий момент, щоб уникнути корупційної складової - все повинно бути прописано в законі і опрацьовано за аналогією з поверненням ПДВ, тобто в автоматичному режимі”, - пояснила Заружко.

Підхід вже давно використовується в Європі.

У багатьох країнах він стягується з підприємств, що забруднюють середовище.

Отримані кошти йдуть на вирішення екологічних проблем: будівництво очисних споруд, безпечну утилізацію відходів, збереження природних заповідників, ландшафтні роботи і так далі.

Більш того, це одна з умов, яку Україна повинна прийняти в межах “Національного плану” - зобов'язання, прописаної в угодах з Європейським Союзом.

“Перед нами стоять чіткі зобов'язання щодо поліпшення екологічної складової.

Ми як країна зобов'язані це зробити.

Це прописано в нашому євроінтеграційному пакеті і ми повинні це зробити якнайшвидше, інакше будемо вважатися неблагонадійним партнером”, підкреслила народний депутат.

У четвер, 16 травня, в Міністерстві екології проходив круглий стіл на дану тематику за участю як профільних фахівців, так і народних депутатів.

Було прийнято рішення ідею підтримати.

Тому в найближчі тижні, за словами Заружко, два законопроекти винесуть на голосування парламентаріїв у першому читанні.

До аналогічного висновку прийшли і фахівці компанії "Арселорміттал Кривий Ріг".

Саме тому Громадська рада при Міністерстві екології та природних ресурсів України підтримала законопроекти про внесення змін в бюджетний і податковий кодекси про заходи щодо забезпечення екологічної безпеки та охорони навколишнього середовища.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны