Переговори по транзиту газу треба провести якомога швидше – Шефчович
Переговори по транзиту газу треба провести якомога швидше – Шефчович

Переговори по транзиту газу треба провести якомога швидше – Шефчович

17:19, 20 травня 2019.

Енергетика.

15.

Результатом таких тристоронніх переговорів має стати новий довгостроковий контракт по транзиту газу.

Віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович наполягає на якнайшвидшому відновленні тристоронніх переговорів щодо транзиту газу між Росією, Україною та ЄС.

Про це він повідомив в ході брифінгу.

"Через кілька тижнів я поїду в Москву і там передам також посил про те, що Європейський Союз хоче і має намір якомога швидше відновити ці переговори.

Нам потрібен дуже швидкий прогрес.

Мова йде не тільки про те, щоб знайти рішення до прийдешньої зими, але і про те, щоб укласти новий довгостроковий контракт про транзит природного газу", - сказав Шефчович.

За його словами, укладання такого договору буде найкращою новиною для всіх залучених сторін: Росія зможе показати, що вона надійний постачальник Україна покаже, що вона надійний транзитер газу, а Європейський Союз покаже, що він надійний споживач газу.

"Ми хотіли б, щоб був відповідний позитивний результат до літа або на початку осені, але, звичайно, я хотів би, щоб у нас був позитивний результат до початку літніх канікул", - додав Шефчович.

Віце-президент Єврокомісії зазначив, що в даний час він веде обговорення для визначення місця проведення зустрічі.

Довідка УНІАН.

Чинний транзитний контракт України з російським "Газпромом" був укладений у 2009 році терміном на 10 років.

Після його завершення (до 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

Чергові тристоронні переговори Україна - Європейський Союз - РФ з питань транзиту газу після 2019 року були заплановані на травень цього року.

Источник материала
Поделиться сюжетом