Італія - країна давніх традицій і продуктів, закріплених за територіальною ознакою.
Поринайте в історію через їжу.
Але не варто їсти піцу на півночі Італії, а різотто - на Сицилії.
Головний туристичний лайфхак - не їздити до Італії в серпні.
Краще залишити це жарку пору на поталу місцевим жителям.
Про це розповідає гастрономічний гід Катя Зірка, яка вийшла заміж за італійця і переїхала жити на батьківщину чоловіка, пишуть на ресурсі bit.
Катерина довідалася про козячу ферму за рогом, навчилася готувати різотто з карнаролі, що росте на рисових полях, і так почалася її нова сторінка життя під назвою #totallyitaly.
Вона почала годувати людей рідкісними фермерськими сирами та проводити екогастрономічні тури.
Все своє свідоме життя жила в стилі big city life, а тут італійське сільце, рисові поля, католицька меса щонеділі, козяча ферма за рогом.
Але, справедливості заради , Мілан від мого будинку у 20 хвилинах по автостраді.
Це принциповий момент, коли потрібно купити нові туфлі, - розповідає Катя, - Статус дружини мене спочатку не влаштовував, життя в стилі "я ж мати" викликає пароксизм ось уже 15 років (рівно стільки моєму старшому синові Льву), обжиратися з ноутбуком на дивані я швидко втомлююся, тому почала освоювати нові території.
Взагалі, в умовах стресу і зміни життєвих обставин, як виявилося, раптово стаєш страшенно творчою особистістю ".
ПРО ЦІНИ І ПОКУПКИЖити в Італії дорого.
Прожитковий мінімум ніяк не вписується в середню зарплату.
Італійцям допомагають мами-тата, як мінімум, житлом.
Вони ж сунуть гроші в кишеню на свята, витирають сопливі носики довгоочікуваних онуків і нагладжувати стрілки на носках до тієї самої недільній месі.Понаїхали складніше.
Вони важко і багато працюють, закупівлі роблять в discount-маркетах типу LD, MD, Lidl.
Мені пощастило, специфіка роботи дозволяє харчуватися фермерськими продуктами з маленьких італійських крамничок.
Я їм допомагаю робити бізнес - вони мені дають приємні знижки.
Житло в моєму селі відносно недороге.
На тривалий термін квартиру можна зняти від 400 до 700 євро, а великий будинок - з цінником 800-1000 євро на місяць.
Тільки додайте сюди щоденні витрати на бензин, платні автостради до міста, дорогущу "комуналку", податки на сміття, плюс всякі людські ресурси типу домробітниці, консьєржа, садівника.
Я намагаюся навіть не підбивати загальну суму, щоб не засмучуватися.
Вистачає - і добре.
Дуже італійський підхід.
Зв'язок залишає бажати кращого, ринок поділений між трьома операторами, "зіскочити" складно.
Я ось недавно дізналася, що легким натисканням якийсь кнопки я або мої діти підписалися на щотижневу виплату 15 євро за політичні новини, гру в брісколу і порнушку в HD-якості.
7 місяців оплачувала, як виявилося.
На питання оператору, мовляв, як же так і чому не було надіслано повідомлення, мені відповіли щось в стилі: "Ну, можливо, мадам розумітися в збоченнях".
Залишився легкий прикрий осад, що платила і не користувалася.
ПРО РОБОТУУ будні дні я прокидаюся о 8 ранку, не роблю зарядку, вставляю петарду (you know what I mean) і понеслась.
Діти, школа, офіс, ферми, дегустації, туристи, написати три тексту, забрати дітей зі школи, відвезти в басейн, терпляче відповісти на запитання передплатників в соцмережах: де поміняти замок від сумки Prada, як доїхати з аеропорту в Неаполі, який найсмачніший ресторан у Венеції й що взагалі твориться з погодою в Римі.
Увечері вечеря всією сім'єю, ще трохи роботи, нездійсненні плани подивитися серіал і міцний сон.
Мій проект #totallyitaly - сімейне дітище.
Тому залучені і рідні, і друзі.
Розгрібаємо великою дружною командою.
НОВІ ДРУЗІМені моторошно пощастило з друзями-італійцями.
Мене якось швидко прийняли за свою.
Коло знайомств обмежився роботою, правда.
Італійці захоплюються енергією, завзяттям і вмінням робити бізнес.
У мене великий будинок, смачна їжа, і всі вихідні і свята проходять в режимі "Зірка сьогодні готує борщ /гриль/паелью /тріпп".
Ми п'ємо вино, брешемо, голосно кричимо, багато жестикулюючи і будуємо плани на канікули.
Я себе відчуваю у своїй тарілці.
З подивом виявила, що так я і бачила своє життя.
НОВІ ЗВИЧКИЗвички змінилися сильно.
Їжа за розкладом, щільна вечеря о 8 вечора і капучино вранці - як релігія.
Повна неорганізованість, безпросвітна бюрократія, відсутність тайм-менеджменту.
До всього звикаєш, а ранковий вид на альпійські гори з вікна машини й красиве море в годині їзди компенсують всі нюанси.
Старше покоління бабусь в перлах з сумками "Луї Віттон" як і раніше дивиться на мене, звичайно, як на жирафа.
А я на них - як на носорога.
Так і співіснуємо.
ГАСТРОНОМІЯМій раціон харчування - медітаріанская дієта.
Повільні вуглеводи, риба з овочами, вино.
Ніяких вам креветок з вершками.
М'ясо на грилі готую цілий рік.
Ритуальний восьминіг - коли приїжджають гості.
Часто купую у марокканців халяльного баранчика, мариную в йогурті з м'ятою.
Сумую за свіжим огірочками, таким, знаєте, маленьким, пухирчатою, хрустким.
В Італії їх немає.
Той рідкісний сумовитий водянистий овоч розміром з кабачок, який образливо називають словом "огірок", я їсти не можу.
Одеситка Олена Неживенко рік живе у місті Хешмін у В'єтнамі, тут викладає англійську.
Каже, європейцям у цій країні легко облаштуватися.