П'ять років з дня катастрофи Іл-76. У містах України вшанують пам'ять загиблих військових
П'ять років з дня катастрофи Іл-76. У містах України вшанують пам'ять загиблих військових

П'ять років з дня катастрофи Іл-76. У містах України вшанують пам'ять загиблих військових

14 червня виповниться п'ять років, відколи біля луганського аеродрому терористи самопроголошеної "ЛНР" з переносної зенітно-ракетної установки підбили військово-транспортний літак Іл-76 МД Міністерства оборони України.

Про це повідомляє MLTPL.

В авіакатастрофі загинуло 40 десантників 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу - військовослужбовців 25-ї гвардійської військово-транспортної авіабригади з Мелітополя.

Втрат такого масштабу до цього не було ні в самій авіачастині, ні в оборонному відомстві, ні в усій Україні.

Як і в попередні роки, в Мелітополі цього дня будуть згадувати і вшановувати загиблих героїв-воїнів.

У зв'язку з п'ятою річницею трагедії міський голова Сергій Мінько видав розпорядження про оголошення 14 червня 2019 року Днем жалоби.

На знак скорботи за загиблими військовослужбовцями будуть приспущені державні прапори України з чорною стрічкою на будівлях і спорудах органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств, установ, організацій.

Також в документі наголошується на необхідності скасування розважально-концертних заходів на території міста.

13 червня в 15:00 у гарнізонному будинку офіцерів розпочнеться демонстрація шостого фільму "Михайло Дяків" з циклу документальних фільмів "Екіпаж.

Загиблі на своїй землі" і фільму Ольги Чимиркової "П'яте почуття".

"У п'ятницю, 14 червня, на території частини відбудеться мітинг в пам'ять про загиблий екіпаж і десантників, - повідомив заступник командира в/ч А3840 з морально-психологічного забезпечення Олександр Потапов.

- Початок заходу о 9:00, вхід на територію частини через КПП буде вільний.

Ну а сім'ї та колеги загиблих потім поїдуть на цвинтарі, до могил авіаторів", - йдеться у повідомленні.

Цього дня траурні заходи також традиційно відбудуться в Дніпрі, де базується 25-та окрема Дніпропетровська повітряно-десантна бригада, і в інших населених пунктах, звідки родом були військовослужбовці.

У Кривому Розі 14 червня, в річницю катастрофи військового літака Іл-76, збитого бойовиками під Луганськом, на 95-му кварталі біля Стіни Пам'яті відбудеться мітинг-реквієм "Іл-76 ПАМ'ЯТАЄМО ...".

Громадська організація "Батальйон національного захисту "Кривбас"" запрошує всіх небайдужих приєднатися до вшанування пам'яті побратимів, які пішли в небо.

Цього ж дня о 18:00 на Михайлівській площі в Києві будуть стояти 49 пар берців, символізуючи собою наших захисників, які віддали життя за Україну.

"Але чи приїде сюди хтось із рідних загиблих хлопців, я не знаю, швидше за все, вони залишаться на місцях, будуть відвідувати могили, - розповіла сестра загиблого десантника Іллі Гайдука, Іляна Гайдук-Кучерук.

- А ще ми збираємося в цей день передати в Адміністрацію Президента звернення.

Цей лист готовий, зараз збираємо під ним підписи.

У ньому ми пояснили ситуацію, яка склалася за ці п'ять років, що нікого за трагедію не покарано, генерал-майор Віктор Назаров хоч і отримав вирок суду, але подав апеляцію і розгляд справи затягується.

Хочемо, щоб президент взяв цю справу на контроль.

Також плануємо провести пресконференцію.

Як повідомлялося, Запорізький апеляційний суд у середу, 5 червня, визнав провину Росії у катастрофі ІЛ-76 на Донбасі.

14 червня 2014 року бойовики в Луганську збили літак Іл-76, який заходив на посадку.

В результаті трагедії загинули 9 членів екіпажу і 40 військовослужбовців.

Прокуратура розцінила дії бойовиків як теракт.

Як повідомлялося, 27 березня 2017 року генерал-майора Збройних сил України Віктора Назарова визнали винним в загибелі українських військових і засудили до 7 років позбавлення волі.

При цьому суд не позбавив його військового звання.

26 вересня 2017 року Апеляційний суд Дніпропетровської області розпочав розгляд апеляційної скарги генерал – майора Віктора Назарова на рішення суду першої інстанції у справі про загибель 49 українських військовослужбовців у літаку Іл - 76, збитому 2014 року терористами в аеропорту Луганська.

3 жовтня колегія суддів залишила без задоволення клопотання Назарова про повторне дослідження доказів та допит свідків.

Источник материала
Поделиться сюжетом