У Гватемалі завершилося голосування на виборах президента
У Гватемалі завершилося голосування на виборах президента

У Гватемалі завершилося голосування на виборах президента

Джиммі Моралес.

У неділю громадяни Гватемали обирали нового президента, на посаду якого балотувалися 19 кандидатів.

Консерватор, президент Джиммі Моралес, правління якого було затьмарене звинуваченнями в корупції, не може балотуватися на другий термін.

Виборчі дільниці зачинились о 6 годин вечора.

Очікується, що жоден з кандидатів не отримає абсолютної більшості, а це означає, що кращі два фіналісти виборчої гонки, швидше за все, зустрінуться у другому турі 11 серпня.

Серед учасників президентської виборчої - колишня перша леді Сандра Торрес з лівоцентристської партії "Національний союз надії".

Торрес у разі свого обрання планує направити війська на вулиці для боротьби з бандами наркоторговців і використовувати програми соціального забезпечення для боротьби з бідністю.

Згідно з опитуванням громадської думки, вона має підтримку приблизно 20 відсотків виборців.

Найближчими суперниками Торрес, що відстають від неї на кілька процентних пунктів, є консерватори Алехандро Джамматтеї, який четвертий раз бере участь в перевиборній кампанії, і Едмон Мулет, колишній чиновник з ООН, чия популярність зросла в останні тижні.

Новому президентові потрібно буде вирішувати низку проблем, серед яких – вуличне насильство між бандами наркоторговців, яке спустошило країну, нелегальна міграція до США, корупція.

Нестримне насильство, невдоволення корупцією і безкарністю в країні, яка налічує 17 мільйонів осіб, спонукали все більше і більше гватемальців тікати до Сполучених Штатів.

Це зумовило напруженість у відносинах з президентом США Дональдом Трампом.

Президент США, відреагував на потоки нелегалів, пригрозивши скоротити допомогу країнам Центральної Америки.

Ця перспектива викликала тривогу в Гватемалі, де спадщина кривавої громадянської війни 1960–1996 років все ще залишає відбиток на розвитку країни.

Источник материала
Поделиться сюжетом