Так, в рандомізованому американському дослідженні 2014 року 45 осіб з нормальною вагою та ожирінням попросили жувати їжу у 2, в 3 і в 4 рази повільніше, ніж зазвичай, пише Medical Daily.
Вчені ж вимірювали, як зміниться при цьому споживання калорій (учасники могли з'їсти стільки, скільки хотіли).
З'ясувалося, що збільшення часу трапези в 3 і 4 рази зменшило її енергетичну цінність на 9,5% і 14,8% відповідно.
А в китайському дослідженні 2011 року вчені виявили наступний факт.
У людей, які, щоб спустошити тарілку, роблять всього 15 жувальних рухів синтезується менше гормону греліну, ніж у тих, хто рухає щелепами 40 разів.
Повільне жування зменшує енергетичну цінність.
Гормон грелін відповідає за відчуття ситості, таким чином, ретельне пережовування їжі допомагає швидше придушити апетит і знижує ризик переїдання.
Уповільнити швидкість трапези може бути непросто, адже харчові звички у нас закладаються ще з дитинства.
Експерти радять додавати в меню більше продуктів, багатих харчовими волокнами, яка вимагає посиленої роботи щелепами.
І, навпаки, зменшити частку продуктів глибокої переробки з однорідною структурою.